Bopriserna fortsatte att falla i november

De svenska bopriserna föll i november, enligt siffror från analysföretaget Valueguard. Störst var tappet i Malmö där villapriserna minskade med 4 procent.

Valueguard har tittat på prisutvecklingen för bostäder i Stockholm, Göteborg och Malmö. Sett till hela bostadsmarknaden visar siffrorna en nedgång för bostadsrätter med 1,1 procent. För villor är minskningen något större, i november gick priserna ned 1,6 procent.

Men det är stora regionala skillnader. Bostadsrätterna i Stockholm gick ned 0,4 procent i november månad, jämfört med 2,2 procent i Göteborg.

– Vi märker att den värsta oron avtagit på många håll – allra tydligast i centrala Stockholm som nu bryter trenden efter en period av kraftigt sjunkande priser. Fortfarande är det dock svårt för säljarna att vänja sig vid att värdet på bostaden minskat. Det gör att försäljningar drar ut på tiden och att utbudet av bostäder till salu ligger på fortsatt höga nivåer, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling, i en kommentar.

Orsaken till nedgången är elpriserna

När Valueguard har tittat på kostnaden för villor har de sett det största prisfallet i Malmö, med 4 procents nedgång bara i november. Sett över de senaste tre månaderna har villapriserna backat med 9,8 procent.

– Just nu är det framför allt villamarknaden som driver på prisnedgångarna, till följd av oro kring vinterns höga elkostnader. Villapriserna i Malmö sticker ut, vilket kan förklaras av att det också är där elpriserna är som högst, säger Andreas Moritz, vd på Skandiamäklarna.

Stabila dock inte ökande priser 2023

November och december är normalt sett månader med relativt få bostadsaffärer och siffrorna behöver därför ses ur det perspektivet, menar Svensk fastighetsförmedlings vice vd Erik Wikander.

– Vi kommer att se en ökad aktivitet på bostadsmarknaden men med stabila, inte ökande priser en bit in på 2023, säger han.

Nyheten är hämtad från SVT.