bostadspriserna

Bostadspriserna stiger andra månaden i rad

För andra månaden i rad steg bostadspriserna i Sverige, enligt statistik från SBAB och Booli.
– Det är lite förvånande, säger chefsekonomen Robert Boije.

Många banker räknar med att bostadspriserna i Sverige ska backa med åtminstone 20 procent från toppen förra våren.

Trots det steg bostadspriserna i landet som helhet med 1,8 procent i februari, enligt SBAB:s och Boolis bostadsprisindex.

Statistiken bygger på samtliga registrerade bostadsförsäljningar på Booli under den aktuella perioden.

– Det är lite förvånande. Men vi har haft en lång period med brant fallande bostadspriser. Också omsättningen av bostäder har gått ned kraftigt. Så det har funnits ett uppdämt behov av att byta bostad, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Han tror att personer som varit på bostadsmarknaden en längre tid nu vågar byta bostad igen, och att det driver upp priserna.

– Nu har man sett priserna falla ett tag och är inte lika rädd för att byta bostad längre, så länge man säljer och köper på samma marknad. Säljer man sin bostad innan man köper en ny behöver man inte vara så orolig.

Bostadspriserna i storstads regionerna

Hittills i år sticker lägenheter i Storstockholm ut i statistiken. De har stigit med 5 procent sedan årsskiftet. I februari steg dock villorna i Storstockholm mest i landet, med 3,6 procent. Villorna i Stockholm har stigit med 4,2 procent sedan årsskiftet.

Även i Storgöteborg och Stormalmö stiger priserna på både villor och lägenheter, om än inte lika mycket som i Stockholm.

Bostadspriserna i övriga Sverige

Även lägenheter i norra Sverige sticker ut. De steg med 6,2 procent i januari.

Trots att siffrorna kan se muntra ut räknar SBAB fortfarande med att priserna ska ned med runt 20 procent.

Hittills har lägenhetspriserna i Sverige backat med 9,7 procent sedan toppen medan villapriserna har rasat med 15,9 procent.

Robert Boije ser ingen anledning att justera prognosen trots den uppåtgående trenden i början av året. Den fulla effekten av Riksbankens räntehöjningar har ännu inte har slagit igenom på priserna, säger han.

– Det är positivt att vi inte fortsätter att se ett jättestort prisras. Men eftersom vi inte har sett räntetoppen än är det för tidigt att ropa hej. Mycket talar för en tung bostadsmarknad under stora delar av våren, säger han.

Bostadspriserna i februari för hus

Storstockholm: +3,6 procent

Storgöteborg: +3,3 procent

Stormalmö: +1,3 procent

Norra Sverige: +0,9 procent

Mellersta Sverige: -2,3 procent

Södra Sverige: +2,0 procent

Bostadspriserna i februari för lägenheter

Storstockholm: +2,2 procent

Storgöteborg: +1,1 procent

Stormalmö: +0,6 procent

Norra Sverige: +6,2 procent

Mellersta Sverige: +0,6 procent

Södra Sverige: +2,7 procent

 

Källa: Boolis och SBAB

Låt dina pengar jobba för dig när bostadspriserna ökar investera i fastighetsprojekt hos någon av våra tillväxtpartners!

Kameo

Fastigheter

Tessin

Fastigheter

Välkommen till aktier24.se

Fastigheter

Här vill vi introducera dig till en populär investeringsmöjlighet, nämligen att investera i fastigheter. I vår fastighetsskola får du information och skaffar dig kunskap om hur du kan ta del av olika fastighetsprojekt. Du kan även certifiera dina kunskaper genom någon av våra tillväxtpartners. Lycka till med din lärandeprocess!