oljepriset

Detta driver upp oljepriset

Efter ett skakigt 2022 spår råvaruanalytikern Ole Hansen på Saxo Bank i en intervju med AFV att oljepriset rycker till 100 dollar senare i år.

I mars förra året toppade oljepriset (Brent) på 139 dollar.

I december hade priset rasat till 75 dollar per fat, en nedgång med dramatiska 46 procent.

Prisfallet på olja har sedan fortsatt under 2023.

Ole Hansen, råvaruanalytiker på danska Saxo Bank, tror emellertid att oljepriset kan stiga på nytt och nå 100 dollar fatet, säger han till Affärsvärlden.

Kina eldar på oljepriset

”Oljan har börjat återhämta sig efter det senaste säljet, främst drivet av att Kina är på väg att öppna upp landet och få igång ekonomin igen. Snart börjar det kinesiska nyåret men så fort det är avslutat och folk återgår till jobbet så borde vi se en ökning i den kinesiska ekonomin igen.”

Prognosen är att oljan handlas för över 80 dollar i Q1 i år.

”Det finns också ett ’soft-floor’ från OPEC+, vilket innebär att de kommer att skära ner produktionen igen om det skulle bli nödvändigt”, säger Ole Hansen till AFV och slår fast att oljan bör ha ett pris på 100 dollar under andra halvåret.

Skälet till detta beror på en minskad recessionsrisk i USA och Europa, alltså djupgående recession, enligt experten.

Låt dina pengar jobba för dig så att du kan börja bygga en rikare framtid redan idag!

Investera i aktier, kryptovalutor, fastighetsprojekt, krediter och fonder

Våra tillväxtpartners är investeringsplattformar där du som investerare kan tillämpa din finansiell kunskap. Där får du möjligheten att göra smarta och säkra investeringar som kan leda till att du blir rik eller rikare! Gör du dåliga investeringar kan de leda till förlust, därför är det viktigt att du har bra finansiell kunskap! Du börjar med att registrera ett konto på plattformar som passar bäst din investeringsbenägenhet och strategi. Exempelvis:

Registreringen är kostnadsfri och du kan registrera dig på samtliga investeringsplattformar om du så önskar.