ECB-topp flaggar för flera 50-punktshöjningar

Europeiska centralbanken, ECB, bör enligt ledamot höja styrräntan 50 punkter minst på två möten till men troligtvis längre än så.

 

ECB-ledamoten Klaas Knot, tillika centralbankschef i Nederländerna, säger i en intervju med tidningen La Stampa att en sänkt räntebana dröjer, berättar Bloomberg.

Höjningen på mötena i februari och mars bör vara 50 punkter på vardera mötet, men ”troligtvis” måste räntan höjas 50 punkter på alla möten ”fram till sommaren”, säger Klaas Knot.

Han motiverar det med den underliggande inflationen, som fortfarande stiger och där energipriserna inte är inkluderade.

ECB-toppen: Ser inga positiva nyheter

”Vi fokuserar på kärninflationen och där ser vi tyvärr inga positiva nyheter”.

”Jag tror att vi kommer att fortsätta vara i åtstramningsläge fram till sommaren.”

Klaas Knot beskrivs som hökaktig och har flera gånger pläderat för att åtstramningen måste fortsätta i kampen mot inflationen.

”Jag är inte en hök, inflationen är den värsta skatten för alla medborgare”, säger Knot själv till La Stampa.

Under det nyss avslutade WEF-mötet i Davos sade även ECB:s ordförande Christine Lagarde att beslutsfattarna måste ”hålla kursen” med räntan, liknande uttalanden har kommit från Österrike och Finland, uppger Bloomberg.

Låt dina pengar jobba för dig så att du kan börja bygga en rikare framtid redan idag!

Investera i aktier, kryptovalutor, fastighetsprojekt, krediter och fonder

Våra tillväxtpartners är investeringsplattformar där du som investerare kan tillämpa din finansiell kunskap. Där får du möjligheten att göra smarta och säkra investeringar som kan leda till att du blir rik eller rikare! Gör du dåliga investeringar kan de leda till förlust, därför är det viktigt att du har bra finansiell kunskap! Du börjar med att registrera ett konto på plattformar som passar bäst din investeringsbenägenhet och strategi. Exempelvis:

Registreringen är kostnadsfri och du kan registrera dig på samtliga investeringsplattformar om du så önskar.