IMF höjer tillväxtprognosen

Internationella valutafonden IMF har skruvat upp sin globala tillväxtprognos för 2023 något till 2,9 procent. Detta är en upprevidering på 0,2 procentenheter från förra prognosen i oktober.

Samtidigt motsvarar 2,9 procent en inbromsad tillväxt jämfört med fjolårets 3,4 procent.

Inflationen under 2023 väntas i snitt uppgå till 6,6 procent. Enligt IMF kommer 84 procent av länderna att dras med en lägre inflation än jämfört med 2022.

IMF sänkte också sin tillväxtprognos för 2024 till 3,1 procent (3,2).

De nya prognoserna för 2023 och 2024 indikerar en fortsatt tillväxt under det historiska snittet på 3,8 procent för perioden 2000-2019.

Men att IMF ändå valt att höja prognosen något för i år beror bland annat på en starkare utveckling i vissa ekonomier, däribland USA.

“Den ekonomiska tillväxten visade sig vara överraskande motståndskraftig under det tredje kvartalet förra året, med starka arbetsmarknader, robust hushållskonsumtion och företagsinvesteringar samt en bättre anpassning än väntat till energikrisen i Europa”, sade IMF:s analyschef Pierre-Olivier Gourinchas i ett blogginlägg.

Ytterligare faktorer som väntas bidra till den globala tillväxten är Kinas slopande av nolltoleranspolitiken mot covid-19 i december, samt en svagare dollar som minskar pressen på tillväxtländer med skulder i den valutan.

IMF-chefen Kristalina Georgieva sade tidigare denna månad att de globala ekonomiska utsikterna inte ser lika dåliga ut som väntat, men att “mindre dåligt betyder inte ännu bra”.

Källor:

https://www.cnbc.com/2023/01/30/imf-hikes-global-growth-forecast-as-inflation-cools.html

https://www.imf.org/en/Publications/WEO/Issues/2023/01/31/world-economic-outlook-update-january-2023

https://www.borskollen.se/nyheter/28/imf-hojer-globala-tillvaxtprognosen-for-2023 

Låt dina pengar jobba för dig så att du kan börja bygga en rikare framtid redan idag!

Investera i aktier, kryptovalutor, fastighetsprojekt, krediter och fonder

Våra tillväxtpartners är investeringsplattformar där du som investerare kan tillämpa din finansiell kunskap. Där får du möjligheten att göra smarta och säkra investeringar som kan leda till att du blir rik eller rikare! Gör du dåliga investeringar kan de leda till förlust, därför är det viktigt att du har bra finansiell kunskap! Du börjar med att registrera ett konto på plattformar som passar bäst din investeringsbenägenhet och strategi. Exempelvis:

Registreringen är kostnadsfri och du kan registrera dig på samtliga investeringsplattformar om du så önskar.