Inflationen vänder nästa år, enligt experterna

Den rekordhöga inflationen har fortsatt utan några större minskningar. Men det värsta kan snart vara över, menar vice Riksbankschef Anna Breman.

– De stora uppgångarna har vi bakom oss, säger hon i veckans Ekonomibyrån.

I oktober landade inflationen på 9,3 procent jämfört med samma månad förra året, enligt SCB:s mått KPIF. Detta var en minskning från september då samma mått låg på 9,7 procent. Men efter flera månader av höga inflationssiffror tror förste vice riksbankschef Anna Breman att utvecklingen är på väg att vända. 

– Jag tror att vi är tillbaka kring två procent runt årsskiftet till 2024, säger Anna Breman i Ekonomibyrån.

”Väldigt orolig omvärld”

Samtidigt lyfter hon betydelsen av vad som händer i omvärlden som kan styra hur inflationen utvecklas i Sverige.  

–  Det är en väldigt orolig omvärld, det kan hända vad som helst nästa år. Det senaste året har vi sett hur detta kan påverka elpriserna som i sin tur kan bidra med ett par procentenheter på en månad just nu.

Nationalekonomen Klas Eklund är inte lika övertygad att inflationsmålet nås så snabbt. 

– Jag hoppas det, men jag är rädd att det kan ta lite längre tid. Men vi ska röra oss nedåt under loppet av nästa år, säger han. 

”Priserna kommer inte att sjunka tillbaka”

Även om inflationen skulle gå tillbaka till tidigare nivåer är det viktigt att komma ihåg vad detta betyder enligt Klas Eklund.

– Jag tror det finns en vanlig uppfattning om att när inflationen sjunker så kommer priserna att sjunka tillbaka, men så är det inte. Även om inflationen går nedåt kommer priserna ligga kvar på minst samma nivå som nu, säger han. 

Anna Breman och Klas Eklund gästade veckans Ekonomibyrån ”När vänder det?” som du kan se på SVT Play.

Nyheten är hämtad från svt.se