Oväntat låg inflation i USA – lyft för Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen lyfter rejält och på bred front efter en oväntat låg inflationssiffra för november från USA. Svenska OMXS-index har en dryg timme efter att USA-siffran presenterades gått upp med 2,8 procent.

För andra månaden i rad blev inflationen i USA lägre än väntat. Toppen är nu passerad, bedömer Elisabet Kopelman, USA-ekonom på storbanken SEB. Terminshandeln på New York-börsen lyfter och i Stockholm är OMXS-index upp 2,9 procent vid 15-tiden samtidigt som den amerikanska dollarn tappar mark.

Det innebär ett lyft för Stockholmsbörsen. Bland de mest omsatta aktierna drar vitvarukoncernen Electrolux och fastighetsbolaget SBB mest uppåt med kurslyft på 5,9 respektive 5 procent.

Men uppgången är bred med 29 av 30 aktier i OMXS30-index på plus.

Låg inflation blev en överraskning

Den amerikanska inflationen i november, det vill säga prisutvecklingen i årstakt, sjönk till 7,1 procent. Det kan jämföras med analytikernas prognos som låg på 7,3 procent och 7,7 procent i oktober.

– Det var en överraskning på nedsidan och ännu en i raden. Både vad det gäller varor och tjänster även om det finns viss del som inte kommer att bidra lika mycket framöver, bland annat priser på begagnade bilar och det är osäkert hur länge den nedgången kommer att fortsätta, säger Kopelman.

Hur trygg är du i att inflationstoppen nu är nådd?

– Jag tror nog att vi sett toppen. När det gäller total inflation passerade vi toppen redan i somras men att vi nu även passerat den avseende kärninflationen.

Inflationen minskar trycket på FED

Den oväntat låga inflationen minskar trycket på USA:s centralbank Federal Reserve att strama åt med fler ovanligt stora räntehöjningar – även om det väntas bli en relativt stor höjning av styrräntan redan på onsdag.

Riskaptiten ökar även utanför aktiemarknaden. Dollarn tappar mot andra valutor och marknadsräntor trycks nedåt, särskilt i USA, där räntan på den tvååriga statsobligationen faller 17 punkter till 4,21 procent.

Oljepriset hänger på uppåt, liksom kryptovalutor. Bitcoin stiger med 4 procent till 17 900 dollar per bitcoin – den högsta noteringen på drygt en månad.

Nyheten är hämtad från SVT.