10 nyhetshändelser som definierade 2022

Ett händelserikt år går mot sitt slut och innan vi kan blicka mot nästa året vore det på sin plats att ta en återblick. Här är tio nyhetshändelser som definierat 2022.

1. Rysslands invasion av Ukraina

Under slutet av 2021 och början av 2022 debatterades det friskt – kommer Ryssland att ge sig på sitt grannland? Den 24 februari kom svaret då Vladimir Putin beordrade sina styrkor att invadera Ukraina i vad han kallade för en ”särskild militär operation”.

Hur det slutar vet vi ännu inte då kriget pågår – men vi kan konstatera att Putins planer på den snabba ryska segern uteblev. Ukrainarna slöt upp bakom sin president Volodymyr Zelenskyj, som gått från att vara tv-komiker till att bli en krigsledare som under året jämförts med Winston Churchill och fått Time Magazines utmärkelse som årets person 2022.

2. Energikrisen

Det globala kaoset kring energi började egentligen redan 2021, med stora problem i Kina under covid-nedstängningar. Men problemen blev mer globala och ännu större när Putin sa åt Europa och USA att inte lägga sig i hans invasion – men det gjorde västländerna ändå och gav stöd till Ukraina.

Ett resultat blev en energikris i Europa, när de ryska gasleveranserna drogs ned. I september sprängdes gasledningen Nordstream i Östersjön, fortfarande oklart av vem. De värsta domedagsprofetiorna om rullande strömavbrott har inte inträffat (ännu i alla fall), men kraftigt ökande elpriser har varit ett dominerande tema 2022 som fortsätter in på 2023.

3. Inflation, inflation, inflation

Det var mer än elpriserna som rusade – nästan allting blev dyrare 2022. I Sverige var inflationen 9,5 procent i november (Konsumentprisindex med fast ränta, KPIF), de högsta siffrorna på många år. Svenskarna får allt mindre för pengarna, och läget är detsamma i nästan hela västvärlden.

4. Räntehöjningar, börsfall och kryptokrasch

Som ett svar på den skenande inflationen började centralbankerna i bland annat USA, EU och Sverige att höja sina styrräntor, som legat på väldigt låga nivåer (och ofta på minus) sedan finanskrisen 2008. Stigande räntor är inget som investerare tycker om, och världens börser har fallit i år.

Stockholmsbörsen slutar året runt minus 15 procent, och USA-börsernas samlingsindex S&P 500 är ned knappt 20 procent. Ännu sämre har det gått för kryptovalutorna – bitcoin är ned 65 procent i år och för en av branschens största, FTX-grundaren Sam Bankman-Fried, väntar nu åtal för bedrägeri.

5. Tidöavtalet och vandel

Det svenska riksdagsvalet slutade med en knapp seger för högerblocket som Moderaternas Ulf Kristersson ledde, och han fick bilda regering tillsammans med Kristdemokraterna och Liberalerna med stöd av Sverigedemokraterna, som blev största parti i blocket. Ett avtal förhandlades fram på Tidö slott och fick svenska folket att googla och slå i ordboken – vad betyder egentligen vandel?

6. Abortfrågan och mellanårsval i USA

På andra sidan Atlanten slog en politisk bomb ned under sommaren, då Högsta domstolen beslutade att upphäva det tidigare beslutet Roe vs Wade som garanterat rätten till abort för amerikaner sedan 1973. Abortmotståndarna jublade, och förespråkarna rasade.

I mellanårsvalet i november uteblev den stora republikanska seger som väntades, bland annat för att demokraterna fokuserade mycket på abortfrågan. Ett oavgjort resultat där republikanerna vann representanthuset och demokraterna senaten var betydligt bättre för president Joe Biden än opinionsmätningarna tidigare visat. Nu kandiderar han för att bli omvald 2024.

7. Donald Trump – comeback eller åtal?

Även Bidens företrädare på presidentposten, Donald Trump, kandiderar för att bli åter bli president 2024. Samtidigt pågår en rad rättsprocesser mot Trump, bland annat har kongressen rekommenderat att han ska åtalas för uppror för sin roll vid händelserna vid Kapitoleum i januari 2021 där flera personer dog när en folkmassa stormade parlamentsbyggnaden. Sagan om Donald Trump fortsätter under 2023.

8. Drottning Elizabeth död och tre premiärministrar på sex veckor

Storbritannien hade ett mycket svårt år. Premiärminister Boris Johnson tvingades avgå på grund av ständiga skandaler samtidigt som energikris och inflation slog extra hårt mot landet. Landets hyllade drottning Elizabeth II avled efter 70 år på tronen, och kort därefter fick även Johnsons efterträdare Liz Truss avgå efter en fiaskobudget som sänkte finansmarknaderna och drev pundet till de lägsta nivåerna någonsin. Den tredje premiärministern på sex veckor blev Rishi Sunak.

9. Covidhaveriet i Kina

Xi Jinpings och kommunistpartiets politik kring covid-19 har varit stenhårda nedstängningar och förtryck av sin befolkning med målet att stoppa infektionerna, och att skälla på och håna alla andra länder som inte var lika hårda. Mot slutet av 2022, efter att Xi fått makten i ytterligare fem år, har de lagt ner alla sådana försök och smittan sprids för full kraft i landet. Kina upplever, när året snart är 2023, pandemin på samma sätt som västvärlden gjorde under 2021 – om inte värre och landets ekonomi är ett stort frågetecken.

10. Elon Musk köper Twitter

Fjolårets ”årets person” Elon Musk hade ett betydligt tyngre 2022. Redan under våren la han ett bud på sociala medier-bolaget Twitter. Efter en sommar av juridiska turer när han först backade ur köpet och sedan ändrade sig igen tog han över Twitter under hösten, sparkade massor av personal, och utlyste kris med risk för bankrutt.

Detta samtidigt som han bråkade med Ukrainas president Zelenskyj på plattformen. Vid nyåret har han ännu inte fått ordning på plattformen, samtidigt som hans elbilsbolag Tesla där han också är vd går sämre än någonsin på börsen. Inte heller är han rikast i världen längre, då han passerats av lyxkungen Bernard Arnault med familj. Han hoppas nog på ett bättre 2023, precis som vi andra.