aktier
skattedeklaration

En miljon klara med skattedeklaration redan första dagen

På tisdagen deklarerade 1 085 000 personer. Det är något färre än det första dygnets skattedeklaration i fjol.

Trots att antalet personer som fick sin skattedeklaration digitalt i år – 5,4 miljoner personer, så är det något färre än i fjol som deklarerade första dygnet. Skatteverket är nöjda.

”Marginellt färre klara med skattedeklaration”

”Det är marginellt färre – vi är mycket nöjda”, säger Skatteverkets deklarationssamordnare Emelie Köhn.

Fram till midnatt mellan tisdag och onsdag var det 1 085 000 personer som hade deklarerat. Det var 50 000 färre än vid motsvarande tidpunkt förra året. Det berättar Emelie Köhn:

”Alla har kunnat logga in och titta på sin deklaration från den 10 mars i år och har haft tid att gå igenom deklarationen. Vi hade rekord i antalet personer som fick deklarationen till sin digitala brevlåda i år. Det var 5,4 miljoner som fick sin deklaration digitalt i år, drygt 300 000 fler än 2022, säger Emelie Köhn.

Det finns inga planer på att sluta erbjuda papperdeklaration för de som föredrar det. Men fler än någonsin tar del av tjänsten digitalt vilket är effektivare eftersom beloppen är förrenderade för användaren när de går in, istället för att man ska skriva in allt för hand.

”Man får välja själv, men det finns fördelar med att använda våra e-tjänster. Exempelvis är det sex gånger fler fel i en pappersdeklaration”, berättar hon.

Statistiken finns i ett pressmeddelande på Skatteverkets sajt.

Av hittills 6,3 miljoner personer som fått sin deklaration ska 5 miljoner få tillbaka på skatten. De kunde redan deklarera på tisdagen. Men många valde av olika anledningar inte att göra det.

Reseavdrag eller inkomster från utlandet viktiga att fylla i

”En hel del av dem behöver själva göra ändringar. Vi har fyllt i viss information i förväg för den som har sålt bostad och aktier eller är företagare, men inte för den som har rätt till reseavdrag, haft inkomster från utlandet eller hyrt ut sin bostad. Den behöver redovisa alla uppgifter själv”, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Totalt kommer 8 329 202 personer ha deklarerat när allt är färdigt.

Digitala hjälpmedel för skattedeklaration

”Jag vill gärna tipsa om att använda våra digitala hjälptjänster för att snabbt få veta vad som ska läggas till i deklarationen”, säger Alem Resulovic.

Har man inte gjort några ändringar kan få tillbaka sin skatteåterbäring redan 5-6 april.

Det går att godkänna genom att sms:a, ringa eller deklarera i e-tjänsten eller Skatteverkets app.

Sista dagen att deklarera är den 2 maj.

Låt dina skattepengar jobba för dig så att du kan börja bygga en rikare framtid redan idag!

Investera i aktier, kryptovalutor, fastighetsprojekt, krediter och fonder

Våra tillväxtpartners är investeringsplattformar där du som investerare kan tillämpa din finansiell kunskap. Där får du möjligheten att göra smarta och säkra investeringar som kan leda till att du blir rik eller rikare! Gör du dåliga investeringar kan de leda till förlust, därför är det viktigt att du har bra finansiell kunskap! Du börjar med att registrera ett konto på plattformar som passar bäst din investeringsbenägenhet och strategi. Exempelvis:

Registreringen är kostnadsfri och du kan registrera dig på samtliga investeringsplattformar om du så önskar.