bolån

IMF varnar för svenskarnas höga bolån

Internationella valutafonden, IMF, uppmanar myndigheterna att hålla koll på svenska bankers höga andel bolån. Samtidigt fruktar många en ny finanskris.

– Även banker som egentligen inte har några problem kan råka illa ut, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Krascherna för nischbanker i USA påverka bolån i Sverige?

Krascherna för nischbanker i USA har fått oron för en ny finanskris att sprida sig över världen och enligt flera experter finns risk för spridningseffekter. Ännu finns inga tecken på ett sådant skräckscenario, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

– Men det är oron för att det ändå finns på kartan som skapar den här bankfrossan, säger han.

IMF: Håll koll på svenska banker

IMF konstaterar att svenska banker visserligen har gott om kapital, men att en svaghet är den stora exponeringen gentemot fastighetsmarknaden. Framförallt pekar IMF på utlåningen till den kommersiella fastighetssektorn, som får det tufft när räntorna stiger.

Slutsatserna presenterades på torsdagen i en rapport om tillståndet i svensk ekonomi. IMF uppmanar svenska myndigheter att hålla ett extra öga på bankerna och bolånen. IMF räknar också med att tillväxten i Sverige kommer att mattas av framöver på grund av högre energipriser, stramare finansiella villkor – och sjunkande bostadspriser.

– Efter de kraschade amerikanska bankerna synas nu världens alla banker extra noga i sömmarna, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

IMFs granskning

Under 2022 genomförde Internationella valutafonden, IMF, en granskning av den finansiella sektorn i Sverige. Det i en så kallad FSAP (Financial Sector Assessment Program), något som återkommande görs för IMF:s medlemsländer med så kallade systemviktiga finansmarknader.  

Senast IMF genomförde en FSAP för Sverige var 2016. 

Delegationen från IMF genomförde under 2021 och 2022 besök i Sverige och träffade bland andra ett stort antal representanter från till exempel Finansdepartementet, Finansinspektionen, Riksbanken, och Riksgälden – men även representanter från svenska banker och andra finansiella institut.

Källor: Regeringen, IMF, SVT

Investera i aktier, kryptovalutor, fastighetsprojekt, krediter och fonder

Våra tillväxtpartners är investeringsplattformar där du som investerare kan tillämpa din finansiell kunskap. Där får du möjligheten att göra smarta och säkra investeringar som kan leda till att du blir rik eller rikare! Gör du dåliga investeringar kan de leda till förlust, därför är det viktigt att du har bra finansiell kunskap! Du börjar med att registrera ett konto på plattformar som passar bäst din investeringsbenägenhet och strategi. Exempelvis:

Registreringen är kostnadsfri och du kan registrera dig på samtliga investeringsplattformar om du så önskar.