Till skillnad mot i fjol firade januarieffekten stora triumfer det här året. När vi går in i februari tar vi hem lite sköna vinster och gör några mindre rockader.
Kallduschen i januari 2022, när Stockholmsbörsen rasade med 10 procent, känns avlägsen efter att 2023 har inletts med en uppgång i samma månad på 8 procent.
Att riskaptiten har varit stor i januari understryks också av att svängiga tillgångar som Bitcoin och Tesla har tjurrusat medan teknikbörsen Nasdaq i USA har klättrat med över 11 procent.
Kursuppgångarna i januari har kommit trots, och inte på grund av, utfallen i de bokslut som har hunnit släppas. Jämfört med analytikernas prognoser har nämligen en relativt stor andel bolag kommit med lägre resultat under den inledande delen av rapportperioden.
Kostnadsutmaningar kopplat till logistik, energipriser, komponentbrist och generell inflation är inte över ännu och när de egna prishöjningarna släpar efter eller inte biter fullt ut så märks det på vinstmarginalen.
Aktiemarknaden har varit ganska förlåtande och istället för att haka upp sig på vinstmissarna har man tagit fasta på att höstens farhågor om en kraschlandning i efterfrågan fortfarande inte har besannats och att vinterns befarade energikris snart kan skrinläggas. Avsaknad av negativ inflationsstatistik och dämpade långräntor har samtidigt bidragit med stöd till mjuklandningsscenariot.
Mycket återstår dock av rapportperioden kommande veckor och februari inleds dessutom med tunga räntebesked från ECB och Fed som har potential att ruska om börsen.
Januarieffekten, som innebär att årets första månad ovanligt ofta överpresterar, har också satt sköna spår på vår aktielista där de allra flesta stigit i värde. Lyxkonglomeratet LVMH har glänst allra mest, med draghjälp från ett återöppnat Kina, men även Porsche, Volkswagen, Copart, Nike och Securitas har haft en vass månad. Symptomatiskt är att defensiva Mondelez är den enda aktien på minus.
En aktie som får lämna när vi nu går in i februari är den danska diabetes- och fetmaspecialisten Novo Nordisk som har varit med på listan sedan i maj förra året och fungerat som en trygg hamn i börsstormen. Aktien har klättrat med nästan 20 procent sedan dess och ännu mer för en svensk placerare till följd av vår svaga valuta. Långsiktigt är Novo Nordisk fortfarande en intressant investering i två globala megatrender men en paus i uppgången skulle inte förvåna.
Ett annat kvalitetsbolag som får respass är Nike. Med ett starkt varumärke, lojal kundgrupp och bra momentum i den digitala kanalen kommer aktien troligen aldrig handlas på låga multiplar. Men sedan början på oktober är aktien upp över 50 procent och handlas nu på 40 gånger den förväntade årsvinsten för 2023, vilket känns något ansträngt.
Vi tar också hem vinsten i LVMH för denna gång då vi tror på en lugnare utveckling närmaste tiden. Bolaget lämnade en solid rapport för det fjärde kvartalet och uppgången i aktien har varit kraftig den senaste månaden. Sedan bottennoteringen vid midsommar är uppgången mätt i kronor närmare 60 procent.
Även Tele2 får lämna efter ett kort inhopp. Aktien har stigit men eftersom utdelningen blev lite av en besvikelse och direktavkastningen var en del av caset som skulle kunna lyfta aktien ytterligare drar vi i bromsen.
Den starka starten på börsåret manar till viss försiktighet och som nämnts ser vi vinsthemtagningslägen både här och där. Men det finns också en del bottenfiskar som vi vill kika närmare på och med devisen ´köp när ingen annan vågar´ i bakhuvudet tar vi in IT-underleverantören Dustin. Aktien har tagit mycket stryk, en nyemission är ett konkret hot och även innevarande kvartal lär bli tufft, men rider bolaget ut stormen så kommer kursen att fjädra upp igen.
Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.
Björn Borg
Senaste rapporten väckte hoppet om en comeback för under- och sportklädesbolaget Björn Borg på börsen och aktien är intressant för den som är beredd att ta lite högre risk. Motvinden från valutan och fraktkostnader kan vara på väg att lätta och att återförsäljare som Boozt har kommit med ytterligare en omvänd vinstvarning är ett gott tecken.
Dustin
Efterfrågan på IT-utrustning är pressad och det är även återförsäljaren Dustins aktie som har rasat det senaste året. En djupare lågkonjunktur än befarat och en nyemission för att få ned skuldsättningen kan sänka aktien ytterligare men vågar man satsa på att det är som mörkast nu, vilket vi tror, så lockar uppsidan i aktien. Köpläge med hög risk.
Securitas
Efter Securitas nyemission och storförvärvet av Stanley Security är resan mot mer digitala intäkter och högre marginaler påbörjad på allvar. Senaste rapporten visade att bolaget är på rätt väg och i takt med att förtroendet för marginalmålen ökar bör också värderingen kunna krypa vidare uppåt mot historiska snittnivåer.
Cloetta
Cloettas stora investeringsbeslut förra våren fick ett minst sagt tufft mottagande av placerarna. Jag satsar fortsatt på att börsreaktionen var lite överdriven. Cloetta behöll sin utdelning i veckans bokslut, som var i linje med förväntningarna. Bör finnas potential kvar för uppgång i ett stabilt företag som har förutsättningar att klara en konjunkturnedgång hyggligt.
Mondelez
Mondelez är en aktie som passar utmärkt i defensiva aktiedepåer. Mondelez har mycket starka lokala varumärken som Marabou, Oreo, O’boy, Stimorol, V6, Philadelphia, Milka, Toblerone och Côte d’Or.
Senaste rapporten var stark. Omsättningen kom in högre än väntat och bolaget valde att höja guidningen.
Monster Beverage
Amerikanska energidrycksjätten Monster Beverage har en fortsatt intressant tillväxtresa framför sig. Monster Beverage är världsledande inom energidrycker. Monsters energidrycker säljs globalt, men det är framför allt i USA och Kanada som bolaget är ledande. Företaget är dominerande på USA:s energidrycksmarknad. Marknadsandelen ligger på drygt 40 procent.
Universal Music Group
Världens största musikförlag Universal Music Group är noterat på Amsterdambörsen och gynnas av att allt fler streamar musik. Under de kommande åren väntas omsättningen stadigt öka med drygt 10 procent per år samtidigt som vinsten per aktie spås stiga med runt 15 procent årligen. Universal Music Group äger artister som Rolling Stones, Sting, Queen, Metallica, Taylor Swift, BTS, Drake och Justin Bieber. Aktien har kommit ner i värdering och långsiktiga ägare gör sannolikt rätt i att stiga på nu.
Volkswagen
VW-aktien handlas nu till rekordlågt p/e-tal på under 4 på nästa års vinst. Koncernen står visserligen inför stora utmaningar, som ombyggnaden mot elektromobilitet, men på den här kursnivån är väldigt mycket inprisat och bolagets storlek är också dess styrka. Bolaget har många värdefulla tillgångar inte minst i form av Porsche och de andra lyxbilsmärkena Bentley, Lamborghini och Ducati som alla är relativt konjunkturokänsliga. Sedan i somras har koncernen också fått en ny bevisat skicklig VD i form av Porscheschefen Oliver Blume.
Copart
Det amerikanska bolaget Copart är en online-marknadsplats för trasiga fordon. På plattformen finns det över 750 000 köpare i mer än 190 olika länder och antalet fordon som säljs över marknadsplatsen uppgår till ungefär 3 miljoner per år. Coparts starka konkurrensfördelar kommer sannolikt skydda de höga marginalerna under en lång tid framöver. Köp aktien och lägg den i byrålådan.
Activision Blizzard
Gamingbjässen Activision Blizzard handlas nu rejält under Microsofts bud på 95 dollar per aktie. Om affären, som väntas vara i hamn i juni, blir godkänd av myndigheterna finns det en fin uppsida i aktien. Ifall att budet inte går igenom får Activision Blizzard 3 miljarder dollar av Microsoft i en så kallad break-up-fee. Man kan argumentera för att Activision Blizzard-aktien är rimligt värderad vilket gör att ett större kursras är osannolikt vid ett nej från myndigheterna. Värt att tillägga är att Berkshire Hathaway har aktier i bolaget. Köp aktien som en krydda till portföljen.
SCA
SCA är Europas största privata skogsägare. I senaste rapporten bommade SCA analytikernas förväntningar vilket straffade aktien. Det fortsatt starka kassaflödet finansierar samtidigt investeringarna för framtida vinsttillväxt och bolaget har en hög självförsörjandegrad inom energi och logistik. Aktien bör klara sig vid en turbulent börs och samtidigt följa med om vi får en fortsatt stark börs framöver.
Air Liquide
Franska Air Liquide är den näst största aktören på den globala industrigasmarknaden och den gröna omställningen i EU erbjuder nya intressanta tillväxtmöjlighet. Industrin inom Europa har ambitiösa mål att minska utsläppen med 55 procent 2030 och vara klimatneutrala senast 2050. Det skapar stora möjligheter för Air Liquide att hjälpa sina kunder att nå målen.
Det krävs massiva investeringar för att Europas bolag ska nå målen och dagens höga oljepris är en katalysator för energieffektivisering.
Porsche
Lyxbilstillverkaren Porsche (P911) kom till börsen när det var som allra mörkast i slutet på september. Värderingen är högre än premiumtillverkare som Audi, BMW, Mercedes och Volvo, men det är även lönsamheten. Och inte minst har tillväxten för antal sålda bilar de senaste tio åren utklassat övriga premiumtillverkare. Men värderingen är hälften av lyxbilstillverkaren Ferraris värdering, vilket vi tycker är väl stort. Och bör krympa till Porsches fördel.
Originalartikel hittar du på Placera.
Låt dina pengar jobba för dig så att du kan börja bygga en rikare framtid redan idag!
Avanza
- Gratis handel upp till 50.000 kr
- Sveriges nöjdaste bankkunder i över 10 år!
- Reklam från Avanza