aktier

20 investeringsråd från Buffetts läromästare Benjamin Graham

Amerikanen Benjamin Graham kan med all rätt bära epitetet investerarnas anfader. 1949 kom han ut med boken ”The Intelligent Investor”. Här har vi sammanfattat hans bästa investeringsråd.

Warren Buffet: Den bästa investeringsboken som skrivits

Värdeinvestering, som bär hans signum, var en helt ny strategi på den tiden och har stått modell och skola för många framgångsrika investerare.

1949 utkom Benjamin Graham med boken ”The Intelligent Investor” som enligt Warren Buffett är den bästa boken om investeringar som någonsin skrivits.

Graham både föreläste, skrev böcker och förvaltade. Efter börskraschen 1929, då han förlorade nästan alla sina pengar, förfinade han sin investeringsmodell.

Därefter förlorade han aldrig mer pengar under ett enskilt år, trots världskrig, oljeprischocker och hyperinflation.

Twitterprofilen Compounder har, enligt egen utsago, plöjt alla Grahams böcker och sorterat ut hans tjugo bästa investeringsråd.

1. Kontrollera dina känslor

För att bli en framgångsrik investerare behöver man inte ett högt IQ eller insiktsfulla branschkunskaper. Vad som krävs är en bra strategi för att göra intelligenta beslut och hålla känslorna i schack. När det kommer till investeringar så handlar det mycket om psykologi vilket inte är så konstigt eftersom det är ju trots allt människorna som investerar.

2. Disciplin och mod

Hur din avkastning ser ut i det korta perspektivet är mindre viktigt jämfört med hur du agerar. Visa disciplin och mod och låt dig inte påverkas av andras nycker. Det handlar om att hålla sig till sin strategi och inte tappa modet för sin långsiktiga planering.

3. Investera motvalls

Den intelligenta investeraren är en realist som säljer till optimister och köper av pessimister. Köp aktier när det är blod på gatan. Panik skapar bra priser på bra bolag. Krisen som vi befinner oss i nu och kanske än större som är framför oss kan vara ett utmärkt läge att fylla på sin portfölj med bolag som kan prestera bra på lång sikt.

4. Ha en finansiell plan

Det är inte betydelsefullt huruvida du överträffar marknaden. Däremot är det viktigt att ha en finansiell plan som tar dig dit du vill. Och vart är det du vill? Jo, mot att uppnå dina ekonomiska mål.

5. Björnmarknader erbjuder möjligheter

Ju dummare marknaden uppför sig desto större är möjligheterna för investerare att göra bra beslut och investeringar som kommer resultera i fin avkastning.

6. Du är delägare

Som aktieinvesterare äger du en del av ett företag. Agera därefter. Kan du bidra till att företaget presterar ännu bättre på marknaden så gör det!

7. Den här gången är inte annorlunda

Extremt goda eller dåliga marknader är inte uthålliga. I det långa perspektivet är aktiemarknaden den bästa platsen att investera dina pengar i.

8. Fokusera på fundamentala

I det långa loppet följer aktiekursen bolagets vinster. Vänd volatiliteten till din fördel.

9. Fokusera på din egen avkastning

Investeringar är inte ett spel där det går ut på att prestera bättre än andra utan istället kontrollera din egen investeringsprocess. Håll alltid fast vid dina mål och investeringsplan.

10. Använd marknaden till din fördel

Marknaden är till för att tjäna dig. Glöm aldrig att priset på aktierna utgör ett erbjudande, antingen för att agera eller att ignorera.

11. Undvik hög transaktionsaktivitet

Bevisen är uppenbara. Ju mer du handlar desto mindre har du kvar. Den bästa investeraren är en död investerare. Se till att vara välgenomtänkt innan du placerar dina köp.

12. Kostnader slår

Varje skatt eller utgift du betalar påverkar din avkastning. Försök att minimera alla utgifter.

13. Säkerställ att argumenten är goda för att köpa eller sälja en aktie

Köp aldrig en aktie för att den gått upp eller sälj en aktie för att den gått ned. Agera bara när bevekelsegrunderna i analysen har ändrats eller om du hittat ett bättre alternativ.

14. Köp alltid en aktie under det fundamentala värdet

Ju billigare du köper desto större blir din säkerhetsmarginal.

15. Betala aldrig för mycket

Ett bra företag är inte detsamma som en bra investering om du betalar ett överpris. Att jämföra värderingen på aktie med femårssnittet är en bra start.

16. Spekulera aldrig

Individer som investerar skapar pengar åt sig själva. Individer som spekulerar skapar pengar åt mäklare.

17. Omfamna prisfluktuationer

Volatiliteten har bara en betydelse för en riktig investerare. Den skapar möjligheter att köpa klokt när priserna faller och sälja klokt när aktierna har gått upp för mycket.

18. Vänd panik i marknaden till din fördel

Björnmarknader och börskrascher skapar möjligheter.

19. Ha tålamod

Om du har ett långsiktigt perspektiv så kan man bortse från den dagliga volatiliteten. Den bästa investeraren är mycket tålmodig.

20. Framgångsrik förvaltning handlar om att kontrollera risk, inte undvika risk

I den långa loppet är aktier mindre riskfyllda än obligationer.

Vi kan inte mer än hålla med om Herr Benjamin Grahams råd för framgångsrika investeringar. Däremot vill vi tillägga att du kan läsa vår blogg om hur du kan Investera som en smart investerare eller kanske besök någon av våra investeringsskolor för att utöka din finansiell kunskap. 

I fall att du letar efter investeringsmöjligheter kan vi tipsa om våra tillväxtpartners som erbjuder dig en rad olika investeringsmöjligheter i olika tillgångsslag. Det är helt kostnadsfritt att kolla in erbjudandet och registrera ett konto. Helt värt tycker vi!

Partners för finansiell tillväxt

Våra noggrant utvalda partners har ett brett utbud av investeringstjänster för finansiell tillväxt.
Registrera ditt konto hos dem och börja med dina investeringar redan idag!