aktier

Aktier i Asien stiger, dollarn svajar när Fed-minuter står i centrum

Asiatiska aktier steg kraftigt på onsdagen, förstärkta av Hongkong-aktier, medan dollarn var på baksidan, med investerare som ivrigt väntade på minuter från Federal Reserves senaste möte för att mäta räntornas väg framåt.

MSCI:s bredaste index för aktier i Asien och Stillahavsområdet utanför Japan (.MIAPJ0000PUS) var 1,3 % högre och inställd på en tredje dag i rad med uppgångar för året. Indexet föll med 20 % 2022, det sämsta resultatet sedan 2008.

Futures indikerade att den livliga stämningen sannolikt kommer att fortsätta i Europa, med Eurostoxx 50-terminer upp 0,36%, tyska DAX-terminer 0,36% avancerade och FTSE-terminer 0,27% högre. E-mini-terminer för S&P 500 steg 0,16 %.

Förväntningar på FED-besked

Protokoll från Feds decembermöte, då man varnade för att räntorna kan behöva förbli högre under längre tid, kommer att släppas senare på onsdag. Investerare kommer att analysera protokollet för att ta reda på om det är sannolikt att mer policyåtstramning är.

”Marknaden har gjort en ganska trevande start på året… (och) brottas fortfarande med föreställningen om vad vi kommer att se från Fed i år”, säger Rob Carnell, chef för ING:s forskning i Asien och Stillahavsområdet.

”Det finns två läger där ute och de brottas om dominans när det gäller utsikten. Vissa dagar högre-för-längre segrar vissa dagar högre-än-lägre lägervinster,” sa Carnell.

Den amerikanska centralbanken sa förra månaden när den höjde räntorna med 50 punkter att terminalräntorna kan behöva förbli högre för att bekämpa inflationen.

Marknader

Marknaderna prissätter dock räntesänkningar för slutet av 2023, med Fed Fund-terminer som innebär ett intervall på 4,25 % till 4,5 % i december.

Investerare kommer att få en bättre bild av den amerikanska arbetsmarknaden den här veckan, med flera uppgifter planerade under veckan, som kulminerar i sysselsättningsrapporten på fredag. En försvagad arbetsmarknad ses som en av de viktigaste delarna som behövs för att övertyga Fed att börja bromsa sin penningpolitiska åtstramning.

”Det är för tidigt att börja satsa på en Fed-pivot i år och det borde göra den här svåra miljön för aktier”, säger Edward Moya, senior marknadsanalytiker på Oanda i New York.

I Asien tappade japanska Nikkei (.N225) 1,12 %, medan Australiens resurstunga S&P/ASX 200-index (.AXJO) steg 1,63 %.

Kinesiska aktier (.SSEC) klättrade medan Hongkongs Hang Seng-index (.HSI) hoppade till det högsta sedan juli då investerare förblev optimistiska om en återhämtning efter COVID-19 i spåren av att Kina avvecklade sin strikta ”noll-COVID”-policy.

På valutamarknaden steg euron 0,18 % till 1,0565 dollar, och kom efter en treveckors lägsta nivå på 1,0519 dollar som den nådde över natten. En överraskande avmattning i den tyska inflationen fick bunds upp och fick den gemensamma valutan att falla på tisdagen.

Dollarindexet, som mäter dollarn mot sex andra valutor, föll med 0,21 % efter att ha stigit 1 % över natten. Sterling handlades senast på 1,1981 dollar, upp 0,13% på dagen, efter att ha halkat 0,7% lägre över natten.

Den japanska yenen stärktes med 0,12% mot dollarn till 130,85 per dollar.

Räntan på 10-åriga statsobligationer sjönk 6,4 punkter till 3,728 %, medan räntan på den 30-åriga statsobligationen sjönk med 5,6 punkter till 3,835 %.

Den tvååriga amerikanska statsobligationsräntan, som vanligtvis rör sig i takt med ränteförväntningarna, sjönk med 4,1 punkter till 4,364%.

Oljepriset stabiliserades efter att ha dykt med 4,1 % på tisdagen, den största dagliga nedgången på mer än tre månader, vägd av svaga efterfrågedata från Kina, dystra ekonomiska utsikter och en starkare amerikansk dollar.

Amerikansk råolja föll 0,3% till 76,70 dollar per fat och Brent låg på 81,95 dollar, en nedgång med 0,18% på dagen.

Spotguld ökade med 0,3 % till 1 844,84 USD per uns. Amerikanska guldterminer steg med 0,32 % till 1 845,60 dollar per uns.