aktier

Apples värde nu under 2 biljoner dollar

Fortfarande mest värdefulla företaget – men nu värderat under 2 biljoner dollar. Det handlar om Apple, vars aktie föll 27,2 procent 2022.

Aktierna i Apple föll 3,7 procent i tisdagens handel och börsvärdet hamnade därmed under 2 biljoner dollar, mer exakt 1,989 biljoner dollar.

Pengar det med, kan man tycka, men då hör det till saken att Apple för nästan exakt ett år sedan, 3 januari 2022, värderas till 3 biljoner dollar.

Sedan dess har aktien fallit kraftigt, rapporterar Fortune som konstaterar att Apple föll 27,2 procent under 2022 vilket kan jämföras med den bredare marknaden i form av S&P 500 som föll med 19,2 procent.

Apple är fortfarande störst

Något att trösta sig med?

Möjligen att andra teknikföretag gick ännu sämre. Alphabet föll med 38,8 procent på börsen och Amazon med 50,7 procent under året som gick.

Räcker inte det kan alla på Apple påminna varandra om att företaget fortfarande är världens högst värderade, före Saudi Aramco och Microsoft.

Blir tufft framöver

Samtidigt är det tuffare tider framöver där alla drabbas av internationell oro, inflation och höjda energikostnader.

Apple och andra inom sektorn står dessutom inför en svagare marknad för hemelektronik.

Apple som iPhone-tillverkare drabbas också av det besvärliga covid-läget i Kina, det Kina som både är en stor tillverkare av och en marknad för Apple-produkter.

Redan i november fick Apple varna för att produktionen av iPhone skulle påverkas av ”betydligt minskad kapacitet” vid Foxconns fabrik i Zhengzhou.

Köpläge eller avvakta ett tag?