aktier

Historiskt rekord för guld nästa år? ”Priset kan dubblas”

Analytiker spår att guldpriset kan rusa under 2023, när investerare söker sig från inflationsdrabbade valutor och aktier som faller.

Enligt World Gold Council köpte centralbankerna 400 ton guld i tredje kvartalet i år, vilket är nästan dubbelt så mycket som tidigare rekordet på 241 ton, under tredje kvartalet 2018.

Guld är en väldigt dyr ädelmetall, och priset mäts ofta i uns. Ett uns motsvarar ungefär 28,3 gram.

Guld når historiskt rekord

I dag ligger guldpriset på 1 820 dollar per uns, eller runt 700 000 svenska kronor per kilo. Det är något lägre än årets högsta guldpris, som uppmättes den 8 mars och steg då strax över 2 000 dollar per uns. Rekordpriset det senaste årtiondet finner man på guldbörsen den sjunde augusti 2020, då priset toppade på 2 033 dollar per uns.

Men det rekordet kan mer än fördubblas under det kommande året, då marknaderna ser fortsatt volatila ut och investerare söker säkra platser att vila sina pengar i, under lågkonjunkturen.

Det framgår av en artikel på den amerikanska nyhetssajten CNBC. De har intervjuat Juerg Kiener, som är investeringschef på Swiss Asia Capital.

Lågkonjunkturer är tuffa perioder för investerare och kapitalförvaltare. Då behövs trygghet mer än risktagande, och det är där guldet kommer in. Kiener såg framför sig en stor guldrusch under den kommande perioden:

”Det kommer inte vara bara 10 eller 20 procents höjning”, sade han i CNBC:s ekonomiprogram på onsdagen.

Mot 4000 dollar per uns

Snarare kommer priset att rusa till någonstans mellan 2 500 och 4 000 dollar per uns. Allting över 3 640 dollar är mer än en fördubbling jämfört med nuvarande guldpris.

Om man ser på den bortre parentesen av spannet, 4000 dollar, skulle det innebära att ett kilo guld skulle kosta 1,5 miljoner svenska kronor för första gången någonsin.

Det skulle innebära en ordentlig jordbävning för guldmarknaden.

Dagens PS har tidigare rapporterat om att råvarupriserna väntas rusa under lågkonjunkturen. Varför just guldpriset stiger är för att det är den enda varan som alla centralbanker har gemensamt:

”Alla äger guld”, säger Kiener.