aktier

Ingves: Dysfunktionell bostadsmarknad är politikernas fel 

Det pågående prisfallet på den svenska bostadsmarknaden är inte överraskande med tanke på den ”dysfunktionella” naturen i marknaden. Det säger den tidigare riksbankschefen Stefan Ingves till CNBC.

 

”Jag har gång på gång sagt att skuldnivån i hushållssektorn är alldeles för hög och att det kommer att bli en räkenskapens dag och så småningom kommer räntorna gå upp, och nu har de gått upp”, tillägger han till den amerikanska nyhetskanalen.

Stefan Ingves menar att prissvängningarna i den svenska husmarknaden beror mer på fundamentala frågor än att det bara är en pandemiorsakad variation.

I artikeln intervjuas även SEB:s chefsekonom Jens Magnusson som noterar att den 20-procentiga ökningen på bostadsmarknaden som setts under de två pandemiåren riskerar att vända i ett ännu större fall, 20-25%, mer precist.

”Jag förväntar mig att i stort sett att hela uppgången kommer att raderas och därefter minska”.

Trots att de svenska fastighetspriserna gynnats av låga räntor menar Stefan Ingves att politikerna skulle ha tagit ett större ansvar:

”Det har inte funnits en vilja från politiskt håll att reda ut dessa frågor och det är därför vi är här”, säger han vidare.