aktier

16 aktier att köpa just nu enligt Swedbank

Swedbank har uppdaterat sina sektorfavoriter – vilket är bankens favoritaktier i respektive sektor. 

I denna veckas uppdatering väljer banken att plocka bort ståljätten SSAB. Detta efter att banken sänkt sin rekommendation från köp till behåll och med en riktkurs på 70 kronor.

I dag kostar en SSAB-aktie drygt 68 kronor. 

Swedbank skriver i sin uppdatering att SSAB-aktien har haft en stark uppgång de senaste månaderna och med tanke på detta ser man inte längre någon större uppsida i aktien. 

Ståljätten rusade drygt 10% efter att man släppt sin rapport för det fjärde kvartalet tidigare i februari. Men Swedbank skrev då i sin analys att rapporten visade ett svagare resultat och att aktien bara ökade som svar på SSAB:s föreslagna kapitalallokering för 2022.

”Vi ifrågasätter tidpunkten för att starta ett återköpsprogram efter att aktien redan rört sig från 40 SEK i mitten av 2022 till nuvarande 75 SEK. Vi antar också att tiden med de oväntat höga priserna på grovplåt kan komma att ta slut”, skrev man då. 

Ser ingen uppsida i SSAB

Swedbank skrev vidare att man anser att SSAB är väl positionerat för att dra nytta av den positiva prisdynamiken på de globala stålmarknaderna, men la också till:
”Vi förväntar oss att priserna på grovplåt kommer att ge en mindre prisuppgång än bandstålsprodukter. Den föreslagna utdelningen för 2022 på 8,7 SEK per aktie innebär en direktavkastning på 11,6 procent på nuvarande aktiekurs, men en sådan avkastning är inte hållbar eftersom utdelningspolicyn inte är definierad som ett utdelningsgolv”. 

Några andra ändringar gör man inte i sin portfölj. 

Bankens favoriter – 16 aktier med köpstämpel 

Banken fortsätter således att ha stark tilltro till småspararfavoriten Embracer, och inom fastighetsbranschen tror man mycket på Balder och Nyfosa. Inom Telekom/IT tror banken numera bara på Hexagon och när det kommer till verkstads-sektorn har man som vanligt flest favoriter, med bland annat Atlas Copco, Assa Abloy och Sandvik.

Nedan följer alla Swedbanks favoriter i den senaste uppdateringen av sektorfavoriterna. Banken har köprekommendation på samtliga aktier förutom Astra Zeneca, där man har kvar sin behåll-stämpel. 

Konsument

Electrolux, Embracer, H&M 

Fastighet/Bygg

Balder, Nyfosa, Skanska 

Häslovård

AstraZeneca, Calliditas Therapeutics 

Basindustri

Ingen

Bank/finans

Investor, Nordea Bank, SHB 

Telekom/IT: 

Hexagon

Verkstad

Munters, Assa Abloy, Atlas Copco, Sandvik, Securitas

Låt dina pengar jobba för dig så att du kan börja bygga en rikare framtid redan idag!

Partners för finansiell tillväxt

Våra noggrant utvalda partners har ett brett utbud av investeringstjänster för finansiell tillväxt.
Registrera ditt konto hos dem och börja investera redan idag!