aktier

Elstödet börjar betalas ut idag – allt du behöver veta

Elstödet är på gång och betalningarna har börjat. På torsdag ramlar de första utbetalningarna in – för en del. För andra kommer det dock att dröja in i mars innan kronorna är på plats. Här får du svar på allt du behöver veta om elstöd 2023.

I dag börjar Försäkringskassan betala ut elprisstöd till alla vars namn stod på ett elnätsavtal i södra Sverige (elområde tre och fyra) den 17 november i fjol.

– Sedan tar det tre bankdagar, så de första får sina pengar den 23 februari, har Fredrik Falk, verksamhetschef vid Försäkringskassan, tidigare sagt till TT.

Men långt ifrån alla kommer att ha pengarna på kontot på torsdag. Dels måste man ha registrerat sitt kontonummer hos Swedbank för att kunna komma med i första utbetalningen. Dels betalas stödet ut i omgångar.

– Vi vill vara försiktiga med att säga hur många vi skickar i varje batch av säkerhetsskäl. Det är 4,3 miljoner betalningar, så det kommer att hålla på ett antal dagar, sade Fredrik Falk.

Den som har registrerat sina uppgifter senast förra måndagen, eller sedan tidigare har registrerat bankkonto hos Försäkringskassan av annan anledning, kan därför ändå komma att få vänta fram till 7 mars innan elstödet är på plats. För den som inte registrerat något kontonummer kommer pengarna senare i mars, troligen via en avi på posten.

Regeringen har börjat arbeta för ett elprisstöd även till norra Sverige för att kompensera för vinterns dyra el. När det elstödet ska betalas ut är fortfarande oklart.

Hittills har energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) sagt att elstödet för november och december till hushåll i hela Sverige ska kunna betalas ut ”någon gång i vår”.

Inte heller för de företag som väntar på kompensation för elkostnaderna finns något klart besked. Energimarknadsinspektionen godkände förslaget för över en månad sedan, men regeringen hade i förra veckan fortfarande inte sökt tillstånd hos EU-kommissionen för elstödet, vilket väckt kritik och oro från företagarnas sida.

– Det äventyrar en hel del företags överlevnad. Man sitter med kortsiktiga krediter för att kunna överbrygga de likviditetskval som man har just nu, säger Günter Mårder, vd för organisationen Företagarna till Dagens Nyheter.

Den första delen av elstödet kommer i princip helt att skötas maskinellt, men senare behövs personal hos Försäkringskassan. Hanteringen av fel eller information kring elstödet riskerar att överbelasta organisationen och myndigheten ska ta in 50–70 bemanningsanställda, preliminärt från den 1 mars.

De ska jobba i sex månader med möjlighet till förlängning, och en upphandling av tjänsterna pågår, skrev fackliga tidningen Publikt förra veckan.

Fakta om elstöd 2023

Elstödet som ska börja betalas ut den 20 februari gäller 4,3 miljoner hushåll i södra och mellersta Sverige, i elområde 4 och 3.

Baseras på förbrukningen under perioden oktober 2021 till och med september 2022.

Betalas ut till den som hade elavtalet den 17 november 2022.

Elstöd utgår med 79 öre per kilowattimme för dem i elområde 4 och med 50 öre per kWh för dem i elområde 3.

Betalas ut via Swedbank. Hushåll som inte sedan tidigare anmält sitt bankkonton där ombeds göra det. Krävs inte att man blir kund hos Swedbank.

Personer som har bankkonto registrerat hos Försäkringskassan eller som får pension behöver inte registrera ett konto.

Före utbetalningen ska ett brev med beslut skickas ut, digitalt för den som har en digital brevlåda för myndighetspost, på papper för den som inte har det.

Källa: Försäkringskassan

Frågor och svar om elstöd 2023

Här har vi samlat de vanligaste frågorna gällande elstöd som börjar betalas under februari. 

När får jag pengarna?

Pengarna börjar betalas ut den 20 februari och enligt Försäkringskassan ska de flesta ha fått sina pengar före den 7 mars. Från utbetalningen kan det dröja några dagar innan elstöd pengarna hamnar på kontot.

Det står att man ska anmäla ett konto på Swedbank för att få elstöd pengarna. Vad händer om jag inte är kund i Swedbank eller anmält konto?

Då kommer pengarna betalas ut ändå, troligen via en avi på posten, men det kommer att ta lite längre tid. Personer som har bankkonto registrerat hos Försäkringskassan eller som får pension behöver inte registrera ett konto.

Hur vet jag hur mycket i elstöd jag kommer att få?

Elstödet beräknas på den förbrukning du haft mellan oktober 2021 och september 2022. För boende i elområde 4 (södra Sverige) betalas 79 öre per kilowattimme, i elområde 3 betalas 50 öre ut per kWh. För norra Sverige betalas inga pengar ut i första vändan.

Om jag flyttat under perioden, vad gäller då med mit elstöd?

Elstödet betalas ut till den som stod på elavtalet den 17 november 2022. Det kan innebära att personer som betalat dyra elräkningar, men flyttat i början av november, inte kommer att kunna ta del av elstödet.

 

Vad gäller för dödsbon?

Regeringen beslutade nyligen att även dödsbon ska kunna få del av elstödet. Det innebär att änkor, änkemän och barn och andra efterlevande kan vara säkra på att få stöd, även om personen som stod på avtalet har avlidit. Undantag görs dock för dödsbon som bedriver näringsverksamhet, de kommer i stället få del av företagsstödet.

Elen är fortsatt dyr, kommer det mer pengar i elstöd?

Ja, regeringen har beslutat om ytterligare ett stöd, som då gäller hela landet. Det kommer att baseras på förbrukning under november–december 2022, men beräknas lite annorlunda.

Elstödet blir 90 öre per kilowattimme i norra Sverige (elområde 1 och 2), 126 öre för elområde 3 respektive 129 öre för elområde 4. Men stöd ges bara för 80 procent av förbrukningen. (För en kund i område 4 med 1 000 kilowattimmar förbrukade blir ersättningen alltså 1 000×0,8×129 öre=1 032 kronor).

När kan det andra elstödet betalas ut?

Det är fortfarande oklart. Regeringen har hittills bara sagt att pengarna kommer ”någon gång under våren”. Försäkringskassan har ännu inte formellt fått uppdraget att ta hand om utbetalningarna.

Investera dina elstöd pengar i aktier

Avanza

Nordnet