aktier

Nordnets tio i topp aktier som är högutdelare

Utdelningssäsongen närmar sig och många bolag kommer att bjuda på rikliga utdelningar. Men det finns också en del besvikelser varnar Nordnets sparekonom Frida Bratt som listar 10 toppaktier utdelningsaktier bland högutdelarna.

Snart ligger bolagsstyrelsernas förslag på utdelning på de ekfärgade borden inför vårens stämmor. Frågan är hur det ser ut på sista raden, hur mycket har investerarna att vänta som utdelningsklirr till kassan?

”Jag ser absolut ingen våg av inställda eller sänkta utdelningar. Tvärtom lär årets utdelningssäsong bli ett glädjeämne för de allra flesta. Men det finns en risk för besvikelser från högt skuldsatta bolag, framför allt från dem inom fastighetssektorn”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Eftersom räntorna stigit så har kostnaderna för att låna stigit och därför vore det inte osannolikt om en del högt skuldsatta bolag i det här läget istället för att dela ut prioriterar att stärka sin balansräkning, spår Bratt.

10 TOPPAKTIER MED HÖGST DIREKTAVKASTNING

 1. BE Group 12,04 %
 2. Profilgruppen 11,89 %
 3. Tethys Oil 11.62 %
 4. Bonava 10,74 %
 5. Nobia 10,66 %
 6. Intrum 10,14 %
 7. Corem Property Group 10,10 %
 8. SBB 9,26 %
 9. Havsfrun Investment 9,06 %
 10. Bergs Timber 8,9 %

Källa: Nordnet. Baserat på utdelningsbeskeden från fjolåret dividerat med nuvarande aktiekurs. Preferensaktier är exkluderade.

Fastighetssektorn kontra banksektorn

”Högt skuldsatta bolag hittar vi flertalet av inom fastighetssektorn, där stora tillgångsmassor ska refinansieras. Vi har redan fått beskedet att Castellum ställer in utdelningen. SBB gör istället avyttringar och har meddelat att utdelningsnivån ska behållas. Men generellt bör vi inte bli förvånade om högt skuldsatta, i en del fall tidigare kraftigt försvärvsdrivna bolag, gör nya prioriteringar.”

Från bankerna väntas däremot högljutt klirr i kassan:

”Här är bilden att vi definitivt kan vänta oss guldregn i form av utdelningar. Bankerna bör ha gått bra även i detta kvartal med anledning av det högre ränteläget vilket ökar intjäningsförmågan. Det bådar gott inför utdelningsbeskeden. En liten parentes är om vi går in i en mycket djup lågkonjunktur, då kan utdelningarna återigen bli en publik diskussion. Redan idag uppmanar svenska myndigheter som Riksbanken och Finansinspektionen bankerna att inte dela ut för mycket”, säger Bratt.

POPULÄRA HÖGUTDELARE BLAND NORDNETS KUNDER

 1. SSAB 8,53 %
 2. Telia Company 7,41 %
 3. Tele2 6,75 %
 4. Volvo 6,17 %
 5. Swedbank 6,02 %
 6. Nordea 5,95 %
 7. Skanska 5,42 %
 8. Cibus Nordic Real
 9. Estate 5,16 %
 10. H&M 5,01 %
 11. SEB 4,68 %
 12. Handelsbanken 4,58 %
 13. TietoEVRY 4,54 %

Källa: Nordnet. Direktavkastningen hos de populäraste högutdelarna.

Låt dina pengar jobba för dig så att du kan börja bygga en rikare framtid redan idag!

Nordnet

Aktier, fonder, med mera