aktier

Svenska kronan nära lägsta nivån någonsin

Den redan svaga svenska kronan fortsätter att tappa i värde mot andra valutor och är nu mindre värd än någonsin tidigare, med några få undantag.

Under torsdagen vid lunchtid kostade en amerikansk dollar 10,50 svenska kronor och en euro 11,31 kronor. Med undantag för några få snabbt övergående tillfällen tidigare, så har en euro aldrig tidigare varit så dyr.

– Att döma av marknaden ser det inte jättebra ut. Kronan handlas kring de svagaste nivåerna någonsin som vi har sett mot euron, så läget är ganska bekymmersamt, säger Carl Hammer på banken SEB.

Svagast på över tio år

Även jämfört med ett sammanvägt index som består av andra valutor (KIX-index) så är den svenska kronan och snuddar på nya bottenrekord nu. Inte på över tio år har den svenska kronan varit så svag som nu och blickar man längre tillbaka är det endast korta perioder 2009, 2001 samt några gånger under 1990-talet som vår valuta varit mindre värd.

Vad är det då som ligger bakom de nya bottenrekorden? När det är oroligt i omvärlden brukar små valutor som den svenska ta stryk. Dessutom har den amerikanska centralbankens snabba räntehöjningar stärkt den amerikanska dollarn ytterligare.

– Men den sista rörelsen (kronförsvagningen) är svårförklarad. Det skulle kunna ha att göra med en internationell oro för svensk bostadsmarknad, säger Carl Hammer.

Exportbolagen kan gynnas

Den svaga kronan drabbar dels alla svenskar som åker utomlands, dels blir inköp från utlandet dyrare. Samtidigt kan svenska exportbolag gynnas, då deras produkter blir billigare utomlands vilket gör att de kan sälja mer.

Förra året tappade den svenska kronan 15 procent mot dollarn och 9 procent mot euron och nu fortsätter alltså kronförsvagningen.

Vill Du investera i finansiella tillgångar?

Våra tillväxtpartners är investeringsplattformar där du som investerare kan tillämpa din finansiell kunskap. Där får du möjligheten att göra smarta och säkra investeringar som kan leda till att du blir rik eller rikare! Gör du dåliga investeringar kan de leda till förlust, därför är det viktigt att du har bra finansiell kunskap!

Du kan investera i aktier, krypto, krediter, fastigheter, fonder eller ta del av en automatisk spartjänst.

Ta mig till tillväxtpartners