indexfonder

INDEXFONDER är tillgångar som du kan investera i

Vad är indexfonder?

En indexfond är en typ av värdepappersfond eller börshandlad fond (ETF) med en portfölj konstruerad för att matcha eller spåra komponenterna i ett finansmarknadsindex, som exempelvis OMXS30.

En indexfond sägs ge bred marknadsexponering, låga driftskostnader och låg portföljomsättning. Dessa fonder följer sitt jämförelseindex oavsett tillståndet på marknaderna.

Indexfonder anses generellt vara idealiska kärnportföljinnehav för pensionskonton. Den legendariska investeraren Warren Buffett har rekommenderat indexfonder som en fristad för sparande för de senare åren av livet. I stället för att välja ut enskilda aktier för investeringar, har han sagt, är det mer vettigt för den genomsnittliga investeraren att köpa alla S&P 500-företag till den låga kostnad som en indexfond erbjuder.

Huvudaspekter av indexfonder

  • En indexfond är en portfölj av aktier eller obligationer utformade för att efterlikna sammansättningen och prestanda för ett finansmarknadsindex.
  • Indexfonder har lägre kostnader och avgifter än aktivt förvaltade fonder.
  • Indexfonder följer en passiv investeringsstrategi.
  • Indexfonder strävar efter att matcha marknadens risk och avkastning utifrån teorin att marknaden på lång sikt kommer att överträffa varje enskild investering.

Hur en indexfond fungerar

”Indexering” är en form av passiv fondförvaltning. Istället för att en fondportföljförvaltare aktivt väljer aktieplock och marknadstiming – det vill säga att välja värdepapper att investera i och lägga strategi på när de ska köpa och sälja dem – bygger fondförvaltaren en portfölj vars innehav speglar värdepapperen i ett visst index.

Tanken är att genom att efterlikna indexets profil – aktiemarknaden som helhet eller ett brett segment av den – kommer fonden också att matcha dess resultat.

Det finns ett index och en indexfond för nästan alla finansmarknader som finns.

En indexfond som följer OMXS30, till exempel, skulle investera i samma 30 stora och offentligt ägda företag som utgör det indexet.

Portföljer av indexfonder förändras bara avsevärt när deras jämförelseindex förändras. Om fonden följer ett viktat index, kan dess förvaltare periodiskt balansera om andelen olika värdepapper för att återspegla vikten av deras närvaro i jämförelseindex. Viktning är en metod som balanserar inflytandet från ett enskilt innehav i ett index eller en portfölj.

Indexfonder kontra aktivt förvaltade fonder

Att investera i en indexfond är en form av passiv investering. Den motsatta strategin är aktiv investering, som realiseras i aktivt förvaltade fonder – de med den värdepappersplockande portfölj som förvaltarna beskrev ovan.

Lägre kostnader

En primär fördel som indexfonder har jämfört med sina aktivt förvaltade motsvarigheter är den lägre förvaltningens kostnadskvot. En fonds kostnadskvot – även känd som förvaltningskostnadskvoten – inkluderar alla driftskostnader som betalning till rådgivare och förvaltare, transaktionsavgifter, skatter och redovisningsavgifter.

Eftersom indexfondförvaltarna helt enkelt replikerar resultatet av ett jämförelseindex, behöver de inte tjänster från forskningsanalytiker och andra som hjälper till med aktievalsprocessen. Indexfondförvaltare handlar mindre ofta med innehav och får färre transaktionsavgifter och provisioner.

Däremot har aktivt förvaltade fonder större personalstyrka och genomför fler transaktioner, vilket driver upp kostnaderna för att göra affärer.

De extra kostnaderna för fondförvaltningen återspeglas i fondens kostnadskvot och förs vidare till investerarna. Som ett resultat av detta kostar billiga indexfonder ofta mindre än 1 % – 0,2 % till 0,5 % är typiskt, med vissa företag som erbjuder ännu lägre kostnadskvoter på 0,05 % eller mindre – jämfört med de mycket högre avgifterna som aktivt förvaltade fonder kräver, vanligtvis 1 % till 2,5 %.

Kostnadskvoter påverkar direkt fondens totala resultat. Aktivt förvaltade fonder, med sina ofta högre kostnadskvoter, är automatiskt i underläge gentemot indexfonder och har svårt att hänga med i sina riktmärken när det gäller totalavkastning.

Fördelar med indexfonder

  • Lägre risk genom diversifiering
  • Låga kostnadskvoter
  • Stark långsiktig avkastning
  • Idealisk för passiva, köp-och-håll-investerare
  • Lägre skatter för investerare

Nackdelar med indexfonder

  • Sårbar för marknadssvängningar och krascher
  • Brist på flexibilitet
  • Inget mänskligt element
  • Begränsade vinster

Bättre avkastning?

Förespråkarna hävdar att passiva fonder har varit framgångsrika i att överträffa de flesta aktivt förvaltade fonder. Faktum är att en majoritet av fonder misslyckas med att slå sina jämförelseindex eller breda marknadsindex.

Å andra sidan försöker passivt förvaltade fonder inte att slå marknaden. Deras strategi strävar istället efter att matcha marknadens totala risk och avkastning, utifrån teorin att marknaden alltid vinner.

Passiv förvaltning som leder till positiva resultat tenderar att vara sann på lång sikt. Med kortare tidsperioder klarar sig aktiva fonder bättre.

Exempel på en indexfond

Indexfonder har funnits sedan 1970-talet. Populariteten av passiva investeringar, överklagandet av låga avgifter och en långvarig bull-marknad har tillsammans fått dem att skjuta i höjden på 2010-talet.

För 2021, enligt Morningstar Research, hällde investerare in mer än 400 miljarder dollar i indexfonder över alla tillgångsklasser. Under samma period upplevde aktivt förvaltade fonder 188 miljarder dollar i utflöden.

Den enda fonden som startade allt, grundad av Vanguards ordförande John Bogle 1976, är fortfarande en av de bästa för sin övergripande långsiktiga prestanda och låga kostnad. Vanguard 500 Index Fund har spårat S&P 500 troget, i sammansättning och prestanda.

Från och med andra kvartalet 2022 uppvisade Vanguards Admiral Shares (VFIAX) en genomsnittlig 10-årig kumulativ avkastning på 237 % % jämfört med S&P 500:s 238,1 %, vilket uppvisar ett mycket litet tracking error. Kostnadsförhållandet är 0,04 %, och dess lägsta investering är 3 000 USD.

Hur fungerar indexbörshandlade fonder (index-ETF)?

Indexfonder kan vara strukturerade som börshandlade fonder (index-ETF). Dessa produkter är i huvudsak portföljer av aktier som förvaltas av ett professionellt finansiellt företag, där varje aktie representerar en liten ägarandel i hela portföljen.

För indexfonder är målet för det finansiella företaget inte att överträffa det underliggande indexet utan helt enkelt att matcha dess resultat. Om till exempel en viss aktie utgör 1 % av indexet, kommer företaget som förvaltar indexfonden att försöka efterlikna samma sammansättning genom att låta 1 % av dess portfölj bestå av den aktien.

Har indexfonder avgifter?

Ja, indexfonder har avgifter, men de är generellt sett mycket lägre än för konkurrerande produkter. Många indexfonder erbjuder avgifter på mindre än 0,2 %, medan aktiva fonder ofta tar ut avgifter på mer än 1 %.

Denna skillnad i avgifter kan ha en stor effekt på investerarnas avkastning när den kombineras över längre tidsramar. Detta är en av huvudorsakerna till att indexfonder har blivit ett så populärt investeringsalternativ de senaste åren.

Är indexfonder bättre än aktier?

Köp aktier eller indexfonder? Indexfonder spårar portföljer som består av många aktier. Som ett resultat drar investerare nytta av de positiva effekterna av diversifiering, som att öka portföljens förväntade avkastning samtidigt som den totala risken minimeras.

Även om varje enskild aktie kan se priset falla kraftigt, om det bara är en relativt liten del av ett större index, skulle det inte vara lika skadligt.

Är indexfonder bra investeringar?

De flesta experter är överens om att indexfonder är mycket bra investeringar för långsiktiga investerare. De är billiga alternativ för att få en väldiversifierad portfölj som passivt följer ett index.

Se till att jämföra olika indexfonder eller ETF:er för att vara säker på att du spårar det bästa indexet för dina mål och till lägsta kostnad.

Vad är indexinvestering?

Indexinvestering är en passiv investeringsteknik som försöker generera avkastning som liknar ett brett marknadsindex. Investerare använder denna köp-och-håll-strategi för att replikera resultatet för ett specifikt index – i allmänhet ett aktie- eller ränteindex – genom att köpa indexets delvärdepapper eller investera i en indexfond eller börshandlad fond (ETF) som i sig följer det underliggande indexet noga.

Det finns flera fördelar med indexinvesteringar. För det första finner empirisk forskning att indexinvesteringar tenderar att överträffa aktiv förvaltning över en lång tidsram. Att ta en hands-off strategi för att investera eliminerar många av de fördomar och osäkerheter som uppstår i en aktievalsstrategi.

Indexinvesteringar, såväl som andra passiva strategier, kan jämföras med aktiv investering.

Mer om indexinvestering

  • Indexinvestering är en passiv investeringsstrategi som försöker replikera avkastningen från ett jämförelseindex.
  • Indexering erbjuder större diversifiering, såväl som lägre kostnader och avgifter, än aktivt hanterade strategier.
  • Indexering strävar efter att matcha risken och avkastningen på den totala marknaden, utifrån teorin att marknaden på lång sikt kommer att överträffa alla aktieväljare.
  • Komplett indexinvestering innebär att man köper alla komponenter i ett index med deras givna portföljvikter, medan mindre intensiva strategier innebär att man endast äger de största indexvikterna eller ett urval av viktiga komponenter.

Hur kan du investera i indexfonder?

Du kan investera i indexfonder genom en bank eller finansiell institut. Det du behöver göra först är att registrera ett konto. Att registrera ett konto är helt kostnadsfritt och tar bara några minuter att göra. I Sverige finns det flera aktörer som erbjuder dig möjligheten att investera i indexfonder. 

Nedan listar vi några stycken där du kan registrera ett konto helt kostnadsfritt. Vi vill först påpeka att du behöver ha god finansiell kunskap och vara bra påläst innan du gör dina första investeringar. Vill du lära dig mer om fonder kan du besöka vår skola om fonder.

Känner du däremot att vill ha ett kostnadsfritt konto hos någon av våra tillväxtpartners så kan du göra det smidigt hos nedanstående aktörer.

Nordnet

Aktier, fonder, med mera

Avanza

Aktier, fonder, med mera

SAVR

Fonder

Sigmastocks

Aktier, fonder

Aktieinvest

Automatisk spartjänst