aktier
börsen idag

Börsen idag 13 mars

Sammanfattning med allt du behöver veta om börsen idag.

Börsen idag

Stockholmsbörsen väntas inleda måndagen uppåt.

Euro Stoxx 50-terminen stiger med 0,36 procent, FTSE 100-terminen ökar 0,07 procent och DAX terminen stiger 0,38 procent.

New York
Wall Street fortsatte nedåt på fredagen med SVB Financial i blickfånget. Myndigheter tog på fredagen kontroll över den krisdrabbade banken som har drabbats av obligationsförluster och som letat efter finansiella lösningar på sina problem. Fredagen bjöd också på sysselsättningssiffror för februari som visade att mer jobb än väntat skapats men också att timlönerna inte ökade lika mycket som befarat.

På den breda marknaden sjönk S&P 500-index med 1,45 procent till 3 861,59. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet -1,84 procent som lägst och 0,40 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite backade med 1,76 procent till 11 138,89. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -2,16 procent som lägst och 0,31 procent som högst.

Sektormässigt hade dagligvaror den bästa utvecklingen, minus 0,46 procent, medan fastigheter noterades för den svagaste utvecklingen, minus 3,25 procent.

Räntan på den amerikanska tioårsräntan sjönk 22 punkter till 3,70 procent. I dag på morgonen noteras räntan till 3,71 procent.

Brentoljan steg 1,46 procent till 82,78 dollar och WTI-oljan ökade 1,27 procent till 76,68 dollar. Brent står i dag i 83,06 dollar, medan WTI-noteringen är 76,96 dollar.

Guldpriset steg 1,78 procent till 1 867,20 dollar. I dag står guldet i 1 884,40 dollar.

Dollarn försvagades till 1,0655 mot euron, från 1,0582 dagen innan. I dag står dollarn i 1,0718. En dollar kostar 10,6058 kronor, att jämföra med 10,7178 föregående handelsdag.

Asien
Börserna i Asien-regionen visar en blandad utveckling på måndagen med bankoron i USA i fokus. Amerikanska myndigheter har under helgen vidtagit åtgärder för lugna banksystemet, bland annat genom att garantera samtliga insättningar i kollapsade SVB.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 sjönk med 1,11 procent till 27 832,96. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -1,82 procent som lägst och -0,84 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet backade med 1,51 procent till 2 000,99. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -2,19 procent som lägst och -1,00 procent som högst.

Affärer
Franska läkemedelsjätten Sanofi förvärvar Provention Bio och utökar därmed portföljen med TZIELD, den första sjukdomsmodifierande behandlingen för fördröjning av typ 1-diabetes (T1D) i stadium 3. Sanofi betalar 25 dollar per aktie kontant för det amerikanska bolaget och transaktionen uppgår till cirka 2,9 miljarder dollar. Den franska bjässen uppger att förvärvet passar strategiskt.

Företagsnytt på börsen idag
Fastighetsbolaget Fastpartner reviderar sitt utdelningsförslag och föreslår nu att betala ut en utdelning på 1 krona per A-aktie och 5 kronor per D-aktie, jämfört med tidigare förslaget om 0,5 kronor per A-aktie och 2,50 kronor per D-aktie.

Kontraktstillverkaren Notes styrelseordförande Claes Mellgren har avböjt omval till styrelsen inför årsstämman i vår. Valberedningens förslag på ledamöter och ny ordförande kommer att offentliggöras i samband med kallelsen till årsstämman 2023.

Sverige
Den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel ökade med 6,1 procent i februari jämfört med samma månad förra året. För skohandeln steg försäljningen 0,7 procent. Siffrorna i Stilindex presenteras dock i löpande priser, vilket gör att månadens siffror är en minskning mätt i fasta priser.

SEB:s Boprisindikator minskade med 1 enhet till -9 i mars från -8 februari. På regional nivå ligger indikatorn mellan minus 1 och minus 19 enheter. Hushållen tror att Riksbankens styrränta om ett år i genomsnitt kommer att ligga på 3,76 procent, vilket är en ökning med 0,68 procentenheter från föregående månad.

Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson är emot införandet av ett tillfälligt pristak på mat. Det uppgav hon i en debatt med Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar, rapporterar SVT. Enligt Svantesson är skälen till detta att politiker inte bör blanda sig i prissättningen, men också att en sådan åtgärd kan leda till brist på matvaror.

Från omvärlden
Amerikanska myndigheter har under söndagen presenterat planer på att kliva in och stötta insättare hos den krisande banken Silicon Valley Bank (SVB). Planerna gör att folk som satt in pengar hos banken kommer få tillgång till dessa trots konkursen. Skyddet kommer även gälla för kunder hos Signature Bank. Centralbanken Federal Reserve meddelar även att man kommer skapa ett nytt så kallat Bank Funding Program som ska skydda institutioner och aktörer som påverkats av SVB:s konkurs.

Signature Bank, som under söndagen gick under, är USA:s tredje största bankkonkurs någonsin, efter Washington Mutual och förra veckans konkurs i SVB.
Signature Bank har samtidigt stått nära kryptoindustrin. I förra veckan stängdes även Silvergate ned, även det en bank med nära koppling till kryptobranschen.

Investmentbanken JP Morgan Chase och Federal Reserve har ställt upp med finansiering för First Republic Bank. Beslutet innebär en ökad diversifiering för bankens finansiering. First Republic Bank och flera andra medelstora banker har varit under press sedan kollapsen av SVB.

Goldman Sachs tror inte längre på en räntehöjning från Federal Reserve i mars på grund av stress i banksystemet. Det rapporterar CNBC. Banken hade tidigare prognostiserat en höjning på 0,25 procentenheter.

Meta Platforms, som står bakom flera sociala nätverkstjänster, planerar ett nytt besparingsprogram. Programmet kommer att presenteras löpande och den totala omfattningen kan uppgå till samma nivå som det stora besparingsprogrammet i fjol, ett program som innebar att 13 procent av personalen fick lämna. Det rapporterar Wall Street Journal och hänvisar till källor.

Nordkorea ska under söndagen ha avfyrat minst en kryssningsrobot från en ubåt, skriver SVT. Uppgifterna kommer från grannen Sydkoreas militärledning som säger att de upptäckt uppskjutningen.

Li Qiang har valts till ny premiärminister i Kina. Han hade ett i princip enhälligt stöd i Kinas nationella folkkongress (NPC). Det rapporterar flera medier. Qiang är nära allierad med Kinas sittande president Xi Jinping. Valet var väntat och en del den största regeringsombildningen som det folkrika landet gjort på ett decennium.

Makro
Industriproduktionen i Malaysia ökade mindre än väntat med 1,8 procent i årstakt i januari, väntat plus 2,3 procent enligt Bloomberg. I december var ökningen 2,8 procent i årstakt.

Irlands inköpschefsindex för byggsektorn ökade i februari. Byggindexet förbättrades till 49,8 i februari från 47,7 i januari.

Aktierekommendationer på börsen idag
Handelsbanken höjer Alfa Laval till köp (behåll) på kort sikt, höjer till outperform (market perform) på lång sikt

Börsveckan ger köpråd för norska Bewi och CAG i den senast utgåvan. Tidningen lämnar rådet avvakta för Knowit, Alimak, CTEK och Christian Berner.

Det är läge att sälja investmentbolaget Öresund, skriver Dagens industri (Di) i en analys.

Affärsvärlden ger köpråd för Synthetic MR.

Håll ögonen på börsen idag
Stämmor
AIK Fotboll, 10:00 Freemelt (extra), 13:00 Nilar (extra), 14:00 Polarcool (extra)

MAKRO
11:00 Grekland KPI
12:00 Irland industriproduktion
12:00 Lettland handelsbalans
12:00 Sverige AF veckostatistik
13:00 Indien KPI
13:00 Mexiko industriproduktion
16:00 USA inflationsförväntningar
22:00 Sydkorea importpriser

Partners för finansiell tillväxt

Våra noggrant utvalda partners har ett brett utbud av investeringstjänster för finansiell tillväxt.
Registrera ditt konto hos dem och börja investera redan idag!