aktier
guldpriset

Guldpriset på rekordnivåer

Guldpriset är bland det högsta någonsin. Samtidigt är intresset för att sälja guld rekordstort, i spåren av det ekonomiska läget.

– Folk säljer för att ha råd med vardagens räkningar, säger Nils Klevmarken, koncernchef Sefina Pantbank.

Guldpriset är över 600 000 kr per kilo

Guldet närmar sig rekordpris. I mars 2022 var priset det högsta någonsin, drygt 645 000 kr/kg. Sedan dess har det legat stadigt över 550 000 kronor. Senast i måndags var guldet nästan lika dyrt som toppnoteringen i fjol. 

– Guldet har fått en pånyttfödelse, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

Framförallt har den geopolitiska oron gjort guldet mer attraktivt – ett välkänt samband i branschen. Samtidigt har den svenska kronan försvagats gentemot amerikanska dollarn, som guldet handlas i, vilket gjort att prisökningen är ännu tydligare här. Centralbankerna har köpt mer guld, och de som tidigare investerade i kryptovalutor har börjat återvända till guldet. 

– Tidigare har kryptovalutor delvis varit ett supplement till investeringar i guld, men den trenden har fallit tillbaka under 2022, säger Kopfer. 

Dessutom väntas de stora centralbankerna inte höja räntorna lika mycket som man tidigare befarat. Detta är gynnsamt för guldpriset, menar Kopfer, eftersom valutorna då inte ökar lika mycket i värde. 

Guldpriset skapar högt tryck hos pantbanker

Att guldpriset stigit blir tydligt hos landets pantbanker. De märker av att allt fler vill pantsätta sitt guld. Hämtar man sen inte ut sitt guld i tid säljer pantbanken guldet åt en, och de märker att även det blir mer populärt.

Pantbanken Sverige har ökat inlåningen av guld med 20 procent hittills i januari, jämfört med januari förra året. Bolaget äger också sajten Finguld.se, dit man kan skicka sitt guld på posten, och de har fått in 55 procent mer guld i år än samma period i fjol. 

– Det är en all time high, jag har aldrig varit med om något liknande, säger vd Peter Sundström.

Råvaruanalytikern Christian Kopfer rekommenderar inte privatpersoner att investera i guld, eftersom värdeutvecklingen är svår att förutse. Dessutom varnar han för den miljöpåverkan guldet har. När fler, framförallt centralbanker, köper guld ökar incitamenten att bryta mer guld. 

– Gruvor tar mycket i anspråk miljömässigt. En bra guldgruva har 3-4 gram guld per ton malm. Det absolut mesta som produceras i gruvan används alltså inte till något, det hamnar i slagghögen, säger Christian Kopfer. 

Låt dina pengar jobba för dig så att du kan börja bygga en rikare framtid redan idag!

Investera i aktier, kryptovalutor, fastighetsprojekt, krediter och fonder

Våra tillväxtpartners är investeringsplattformar där du som investerare kan tillämpa din finansiell kunskap. Där får du möjligheten att göra smarta och säkra investeringar som kan leda till att du blir rik eller rikare! Gör du dåliga investeringar kan de leda till förlust, därför är det viktigt att du har bra finansiell kunskap! Du börjar med att registrera ett konto på plattformar som passar bäst din investeringsbenägenhet och strategi. Exempelvis:

Registreringen är kostnadsfri och du kan registrera dig på samtliga investeringsplattformar om du så önskar.