aktier
utdelningsaktier 2023

Utdelningsaktier 2023: banker tar täten

Dags för rapportflod och experter bedömer att det blir en tid av stora vinstlyft och utdelningar, särskilt ljust är läget för svenska banker. Vid sidan av stigande vinster spås börsbolagen glädja sina aktieägare med utdelningar. Vilka är bästa utdelningsaktier 2023?

Banker kommer hålla i dirigentpinnen och bland andra SEB räknar med en vinstökning på hela 15 procent för helåret 2022, jämfört med 2021, skriver TT på SvD.se.

Banker i toppen bland utdelningsaktier 2023

Danske Bank går längre i sin prognos och tar höjd för en vinstökning på 25 procent bland Stockholmsbörsens största bolag på OMXS30-listan, och då är de svenska storbankerna inte ens med i den prognosen, framgår det.

Även Swedbank och Handelsbanken utgår från att vinsten har ökat. I Handelsbankens fall är prognosen en vinstökning med runt 2 miljarder, från cirka 6,5 miljarder till 8,5 miljarder kronor.

”Bankerna är det rimligt att förvänta sig att det har gått bra för. Det är den enda branschen som är en direkt vinnare när räntorna har stigit”, säger Maria Landeborn, seniorstrateg hos Danske bank, till TT där även Esbjörn Lundevall, aktiestrateg hos SEB, också uttalar sig och menar att det höga ränteläget resulterat i en ”drömkombination” för bankerna.

Rapporter från andra börsjättar att se fram emot

Många börsjättar har även gynnats av en svag krona och gjort fina exportvinster.

Exempelvis väntas Volvo, Sandvik och Atlas Copco samtliga att redovisa kraftigt stigande vinster.

En hotande lågkonjunktur kan dock grusa utsikterna framåt.

Ericsson, Sandvik, klädbjässen H&M är exempel på andra bolag som släpper sin resultatrapporter inom kort.

Hur lönsamt blir det för alla investerare som har investerat i utdelningsaktier? Blir utdelningar högre än inflationen, återstår att se.

Låt dina pengar jobba för dig så att du kan börja bygga en rikare framtid redan idag!

Investera i aktier, kryptovalutor, fastighetsprojekt, krediter och fonder

Våra tillväxtpartners är investeringsplattformar där du som investerare kan tillämpa din finansiell kunskap. Där får du möjligheten att göra smarta och säkra investeringar som kan leda till att du blir rik eller rikare! Gör du dåliga investeringar kan de leda till förlust, därför är det viktigt att du har bra finansiell kunskap! Du börjar med att registrera ett konto på plattformar som passar bäst din investeringsbenägenhet och strategi. Exempelvis:

Registreringen är kostnadsfri och du kan registrera dig på samtliga investeringsplattformar om du så önskar.