aktier
deklaration skatt skattedeklaration 20223

Viktiga datum för Skattedeklaration 2023

Har du koll på alla viktiga datum inför skattedeklarationen 2023? Senast på måndag behöver Skatteverket ha fått in pengarna från de med kvarskatt på över 30 000 kronor. Annars debiteras du extra.

Den 14 mars öppnar deklarationen digitalt på Skatteverkets hemsida och i appen. Senast den 2 maj måste din inkomstdeklaration ha kommit in till Skatteverket, men de uppmanar så många som möjligt att inte vänta så länge.  

Liksom tidigare år sker den första utbetalningen av skatteåterbäring i början av april. Men inför skattedeklarationen 2023 har Skatteverket genomfört en ändring.

Ändrat datum för digital brevlåda för deklaration 2023

Förra året genomfördes den första utbetalningen av skatteåterbäringen i början på april, förbehållet att de som väntade på att få återbäring hade registrerat sin digitala brevlåda senast den 24 februari. 

Även i år kommer den första skatteutbetalningen att genomföras med i början av april, närmare bestämt den 5-6 april. 

Den stora ändringen i år är dock att Skatteverket nu ändrat datum då du senast måste ha ordnat med din digitala brevlåda. För att få dina pengar i tid krävs det att du i år har skaffat och registrerat din digitala brevlåda den 5 mars för att få dina pengar i tid, alltså nio dagar senare än förut. I annat fall riskerar du att behöva vänta till juni för att få ut pengarna. 

Betala kvarskatt i god tid

Men redan innan deklarationen öppnas i mitten av mars finns det ett gäng viktiga datum att hålla koll på – inte minst för den som fick sitt slutskattebesked i december och hade skatt kvar att betala. 

Om du räknar med en kvarskatt på mer än 30 000 kronor måste du nämligen se till att dessa pengar finns på Skatteverkets konto senast 13 februari, det vill säga nu på måndag. 

”Ränta på belopp över 30 000 kr börjar räknas från och med den 14 februari 2023”, skriver Skatteverket på sin hemsida.

Kostnadsräntan ligger på 1,25 procent och du kan betala in max 40 000 kronor per dygn till Skatteverket. Den som har kvarskatt kvar på under 30 000 får längre tid på sig. Då räcker det med att man gjort en inbetalning senast 4 maj.

Viktiga datum att hålla koll på för skattedeklarationen 2023

13 februari 2023

Sista dagen för att göra en extra skattebetalning om du räknar med kvarskatt på mer än 30 000 kronor och vill undvika kostnadsränta.

5 mars 2023

Den 5 mars är sista dagen att skaffa digital brevlåda för att få deklarationen digitalt.

6-10 mars 2023

Du som har en digital brevlåda får din deklaration som pdf-fil dit.

10 mars 2023

Du som har en e-legitimation kan logga in på skatteverket.se och se din deklaration.

14 mars 2023

Nu kan du deklarera. Du som har en e-legitimation kan logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1.

30 mars 2023

Den 30 mars är sista dagen att godkänna din deklaration digitalt, utan ändringar, för att få skatteåterbäringen i april.

2–3 april 2023

Skatteverket skickar slutskattebesked till dig som godkänner din deklaration digitalt utan ändringar senast den 30 mars. Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten 1-3 veckor senare.

5–6 april 2023

Skatteverket betalar ut skatteåterbäring till dig som godkänner din deklaration digitalt utan ändringar, senast den 30 mars.

15 mars–15 april 2023

Du som inte har digital brevlåda får din deklaration med posten. Du som har e-legitimation kan logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och deklarera, även om du inte har fått din pappersdeklaration ännu.

2 maj 2023

Den 2 maj är sista dagen att deklarera, om du inte fått anstånd med att lämna deklarationen.

3 maj 2023

Sista dagen för att göra en extra skattebetalning om du räknar med kvarskatt under 30 000 kronor och vill undvika kostnadsränta.

4–5 juni 2023

Skatteverket skickar slutskattebesked till dig som deklarerade senast den 2 maj och vars deklaration har godkänts. Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten 1-3 veckor senare.

8–9 juni 2023

Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen till dig som deklarerar senast den 2 maj och vars deklaration har godkänts.

10–11 augusti 2023

Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen till dig som inte fått slutskattebeskedet i april eller juni, till exempel om du haft anstånd med att lämna deklarationen.

12 september 2023

Sista dagen för betalning för de flesta som har kvarskatt. Du ska betala skatten inom 90 dagar från att du fått ditt slutskattebesked. Datumet står i slutskattebeskedet.

Låt dina pengar jobba för dig så att du kan börja bygga en rikare framtid redan idag!

Investera i aktier, kryptovalutor, fastighetsprojekt, krediter och fonder

Våra tillväxtpartners är investeringsplattformar där du som investerare kan tillämpa din finansiell kunskap. Där får du möjligheten att göra smarta och säkra investeringar som kan leda till att du blir rik eller rikare! Gör du dåliga investeringar kan de leda till förlust, därför är det viktigt att du har bra finansiell kunskap! Du börjar med att registrera ett konto på plattformar som passar bäst din investeringsbenägenhet och strategi. Exempelvis:

Registreringen är kostnadsfri och du kan registrera dig på samtliga investeringsplattformar om du så önskar.