aktier
direktavkastning

Aktier som har högst direktavkastning just nu

DIREKTAVKASTNING – I år väntas de svenska börsbolagen dela ut mellan 260 till 280 miljarder kronor, enligt Nordnetprofilen Axel Karlsson som i ett blogginlägg listar aktier med högst direktavkastning just nu.

Flygande start och direktavkastning

Stockholmsbörsen har fått en flygande start på 2023 med en uppgång på drygt 13 procent. Det finns dock flera orosmoln på börs himlen, bland annat kring inflationen, centralbankernas räntepolitik och konjunkturen. 

Men osäkerheten har än så länge inte gjort sig påmind under den pågående rapportperioden, varken när det kommer till bolagens kvartalssiffror eller utdelningsbeskeden. Den sistnämnda punkten har snarare varit ett glädjeämne för alla som jagar direktavkastning i form av utdelningar.

Mer om direktavkastning kan du läsa i vår aktieskola.

Nordnetprofilen om aktier med högst direktavkastning

Nordnetprofilen Axel Karlsson har tittat närmare på utdelningsbeskeden från bolagen som rapporterat och förväntansbilden när det gäller de börsföretag som ännu inte lämnat bokslut för 2022. Utifrån detta skapar han en lista med aktier med högst direktavkastning.

Total väntas bolagen på Stockholms börsen att dela ut mellan 260 och 280 miljarder kronor under 2023, uppger han i ett blogginlägg på nätmäklarens hemsida.  

”Siffran är lite osäker då det är en blandning av estimat på förväntade utdelningar, samt faktiska bestämda utdelningar från bolagens bokslut”, tillägger Axel Karlsson.

Direktavkastning för respektive bolag

I blogginlägget listar han även aktier med högst direktavkastning just nu, baserat på bolagen som rapporterat helårsresultat och gett besked om utdelningen. Nyckeltalet visar bolagets utdelning i förhållande till aktiekursen. 

Högst upp placerar sig stålbolaget SSAB med en direktavkastning på 12,4 procent följt av BE Group där motsvarande siffra uppgår till 11,3 procent. 

Tabell för aktier med högst direktavkastning

Aktier med högst direktavkastning. Listan består endast av bolag som hittills lämnat bokslut för 2022 och baseras på aktiekurserna inför måndagens börsöppning. X-dag avser det datum då aktien handlas exklusive utdelning. 
Källa: Nordnet

aktier med högst direktavkastning

Hur fungerar aktieutdelning?

En aktieutdelning är en utbetalning i form av kontanter eller andra tillgångar från aktiebolaget till aktieägarna. Den vanligaste formen av utdelning är att ett bolag delar ut hela eller delar av förra årets vinster. Aktieutdelning mäts oftast med måttet som denna artikel handlar om och som är utdelning genom den aktuella aktiekursen.

Innebär aktiehandel några risker?

Med möjligheten till en högre avkastning kommer även risken i form av osäkerhet kring investeringen. Det är inte givet att aktiehandeln kommer att vara vinstgivande så därför är det viktigt att ha så bra kunskap och tillgång till värdefull information innan du börjar investera i aktier.

Utdelningsstrategi för aktier

Utdelningsstrategi går ut på att hitta bra utdelningsaktier, dvs. titta på bolag som har hög eller starkt växande aktieutdelning. Det är svårt att förutse framtida utdelning men däremot är det enkelt att se hur företaget har delat ut historiskt. Målet med utdelningsstrategi är att finna bolag med hög direkt avkastning och hållbar affärsmodell.

Generellt sett så är det mogna och stabila bolag som har regelbundna utdelningar. Således anses utdelningsstrategin ofta vara en defensiv och försiktig strategi eftersom större, stabila bolag inte förknippas med så stor risk.

Tillväxtstrategin och utdelningsstrategin utesluter inte varandra nödvändigtvis, speciellt inte i tider när ekonomin befinner sig i en hög konjunktur. Dock är det svårt att förvänta sig att ett bolag går så pass bra att den både har stark tillväxt och lyckas dela ut. Lyckas du hitta sådana bolag så kan du förvänta dig fantastisk avkastning på din investering.

Låt dina pengar jobba för dig så att du kan börja bygga en rikare framtid redan idag!

Avanza

Nordnet